Nieuws Actueel

Apple past beleid voor alternatieve betaalsystemen datingapps aan

Apple heeft vrijdag nieuwe aanpassingen aan het beleid rond de App Store voorgesteld, naar aanleiding van klachten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Apple deed al eerder toezeggingen om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen, maar de toezichthouder concludeerde begin vorige maand dat Apple daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldeed.

ANP 11 juni 2022

ANP110622004 1

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. De makers van die apps willen dat ook andere partijen betalingen kunnen verwerken in Apples mobiele besturingssysteem iOS. Daarmee hopen ze ook goedkoper uit te zijn, want Apple vraagt 30 procent provisie over die betalingen.

In overeenstemming met de wensen van de ACM wil Apple het voortaan onder meer mogelijk maken voor datingapp-ontwikkelaars in Nederland om te kiezen of ze een alternatieve betalingsmethode willen bieden in combinatie met de in-app aankopen van Apple.

In een verklaring stelt Apple "dat een aantal aanpassingen volgens het bedrijf niet in het belang is van de privacy en dataveiligheid van gebruikers". Het bedrijf past het beleid aan op verzoek van de ACM, maar tekent wel beroep aan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws