Nieuws Actueel

ArcelorMittal zakt in rode AEX na krimp Chinese industrie

ArcelorMittal behoorde woensdag tot de sterkste dalers in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De staalfabrikant kampte met een verdere krimp van de Chinese industrie. Dat wakkerde de zorgen aan over het zwakke herstel van de op een na grootste economie ter wereld. Ook verfproducent AkzoNobel, olie- en gasconcern Shell en speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich stonden in de staartgroep.

ANP 31 mei 2023

ANP310523071 1

De stemming op de Europese aandelenbeurzen was eveneens negatief. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in het rood op 762,47 punten. Dataleverancier RELX (plus 0,2 procent) was de enige stijger in de hoofdindex. De MidKap daalde 0,9 procent tot 907,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen zakten tot 0,7 procent. Parijs verloor 0,8 procent, ondanks een sterker dan verwachte afkoeling van de Franse inflatie in mei.

Koersdalingen

ArcelorMittal, AkzoNobel, Shell en DSM-Firmenich verloren tot 1,7 procent. ASML daalde 0,6 procent. De chipmachinemaker heeft 1 miljard euro opgehaald met de verkoop van obligaties. Het geld zal worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoelen.

Heineken zakte ruim 2 procent. De bierbrouwer heeft voor in totaal 333 miljoen euro aandelen Heineken en aandelen Heineken Holding gekocht van het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa. Femsa liet dinsdag al weten voor 3,3 miljard euro aan aandelen in de bierbrouwer te verkopen en dat Heineken zelf een deel van die stukken zou kopen.

TKH, kwartaalcijfers Azerion

TKH (min 0,5 procent) kondigde aan de Franse tak te verkopen aan investeringsgroep Argos Wityu voor 118 miljoen euro. De technologiegroep neemt op zijn beurt een belang van 40 procent in een nieuw op te richten bedrijf SCS Wityu voor 26,5 miljoen euro. De deal levert TKH naar verwachting een eenmalige boekwinst op van ongeveer 20 miljoen euro.

Azerion won 8 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het gamesbedrijf, dat de afgelopen tijd sterk in beurswaarde is gestegen, zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen. Ook de aangepaste winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen nam toe.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0676 dollar waard, tegen 1,0720 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde een fractie in prijs tot 69,43 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 73,28 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws