Nieuws Actueel

Arzu Pinar begon winkel zonder spaargeld

Het begint met een zelfgemaakte pindareep voor de visite. De peanutbars blijken een hit. Inmiddels verkoopt Arzu Pinar (28) de lekkernijen in haar eigen winkel aan de Bergweg. En zijn er nóg meer smaken te proeven. Dat schrijft het AD.

Amy Schellius | Foto: Frank de Roo 10 februari 2017

Arzu Pinar The Foodbar Supplier

Een pindareep met chocola blijkt het geheime recept om een eigen winkel te starten. Niet voor iedereen natuurlijk, maar zeker wel voor Arzu Pinar (28).

Ondernemersgevoel

Twee jaar geleden wakkert een bezoek aan de Swan Market in Rotterdam haar ondernemersgevoel aan. ,,Ik liep daar rond en dacht meteen: 'hier wil ik ook staan'. Maar ja, met wat dan? Veel producten moet je inkopen, dus ik ben zelf wat gaan maken.''

Rendabel

Het zijn de beroemde peanutbars die ze thuis als kleine bonbons voor visite maakt. ,,Om het rendabel te maken zou ik er heel veel van moeten verkopen, dus ik maakte er een reep van.'' Dat blijkt een gouden greep. Op verschillende edities van foodfestivals in Nederland, zoals 'TREK' en 'Rollende keukens', zijn haar foodbars een groot succes.

Geschikte ruimte

Dat vraagt natuurlijk om een vaste stek. Na eind vorig jaar twee maanden een pop-upzaakje in de Markthal gerund te hebben, gaat Pinar op zoek naar een ruimte waar ze haar producten - die ze tot dan toe thuis maakt - kan fabriceren. ,,En als je dan toch een geschikte ruimte vindt, kun je er net zo goed een leuke plek bij maken waar mensen koffie of thee kunnen drinken met wat lekkers erbij."

Tweede vestiging

De eerste keus, een unit in de Markthal, gaat na moeizame onderhandelingen niet door. ,,En toen kwam het pand aan de Rotterdamse Bergweg op mijn pad en was ik meteen verkocht. Ik ben trouwens nog steeds in gesprek met Klépierre - de eigenaar van de Markthal, dus wie weet heb ik over een paar maanden al een tweede vestiging geopend."

Koekjes

De laatste twee jaar heeft de eigenaresse niet stilgezeten. Het assortiment is uitgebreid met onder meer een Espressobar, Oreoreo, Salted Caramel, een Magicbar en verschillende soorten Vegan Truffles. Daarnaast maakt ze ook cakes, koekjes en cheesecake.

Zonder spaargeld

Op alles in de zaak is ze trots: ,,Ik heb het pand helemaal naar mijn smaak ingericht. Het is best bijzonder dat ik ooit dit avontuur begon zonder spaargeld. Alles wat je ziet heb ik zelf verdiend en opgebouwd. Ik heb ook van niemand geld aangenomen, dus het is echt mijn eigen werk.''

Fotomuur

Haar succes wil ze graag met anderen delen. ,,Ik heb een muur, The Wall of Donation, die ik vol wil hangen met polaroids van klanten die een fijne herinnering aan de zaak hebben. Die klanten kunnen bijvoorbeeld voor twee euro een foto laten maken. De kosten voor het materiaal betaal ik en het geld geef ik aan een goed doel. Ik wil graag zwerfkatten en -honden in Nederland en daarbuiten helpen.''

Gerelateerde artikelen

Jonge ondernemer opent conceptstore aan de Nieuwe BinnenwegMeer beginnende bedrijven succesvol in RotterdamKleurrijke tassen uit ons Rotterdam