Nieuws Actueel

ASMI aan kop in rode AEX, Philips en Randstad onderaan

ASMI was woensdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die verlies liet zien. De chiptoeleverancier zag de omzet stijgen in het tweede kwartaal, maar de nieuwe orders daalden met bijna de helft doordat grote chipbedrijven voorzichtiger zijn geworden met hun investeringen in nieuwe productiecapaciteit. Het bedrijf uit Almere handhaafde wel zijn verwachtingen voor het hele jaar. Het aandeel werd ruim 2 procent hoger gezet.

ANP 26 juli 2023

ANP260723130 1

Branchegenoten ASML en Besi verloren daarentegen tot 1,7 procent en stonden in de staartgroep van de AEX. Zorgtechnologieconcern Philips en uitzender Randstad, die eerder deze week met resultaten kwamen, deden het nog slechter en zakten rond de 2,8 procent. Bij de middelgrote bedrijven vielen de resultaten van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway (plus 6 procent) in goede aarde. Ook liet het bedrijf weten dat financieel directeur Brent Wissink per mei 2024 opstapt.

Beleggers waren daarnaast vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat na sluiting van de Europese beurzen bekend wordt gemaakt. De Amerikaanse centrale bank zal vrijwel zeker de rente verder verhogen om de inflatie te bestrijden.

Koersdaling Basic-Fit

De AEX noteerde rond het middaguur 0,8 procent in het rood op 773,88 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 929,47 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 1,6 procent.

Basic-Fit stond onderaan in de MidKap met een verlies van 4 procent door een adviesverlaging van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. De fitnessketen won een dag eerder nog bijna 3 procent na goed ontvangen resultaten. Metalengroep AMG, die woensdag na de slotbel met resultaten komt, zakte 3,8 procent. Bij de kleinere fondsen steeg TIE Kinetix 20 procent na de aankondiging dat het softwarebedrijf al zijn activiteiten verkoopt.

Deutsche Bank en LVMH in de min

Deutsche Bank verloor 0,4 procent in Frankfurt, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten van de grootste bank van Duitsland. De resultaten van de Spaanse bank Santander (plus 1,8 procent) en de Italiaanse bank UniCredit (plus 0,6 procent) vielen wel in de smaak bij beleggers.

In Parijs zakte LVMH 4,5 procent. Het moederbedrijf achter luxemerken als Louis Vuitton en Christian Dior boekte flink meer winst in de eerste jaarhelft, maar zag de vraag naar zijn producten in de Verenigde Staten afnemen.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,1075 dollar waard, tegen 1,1047 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 78,93 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 82,95 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws