Nieuws Actueel

ASMI in kopgroep licht hogere AEX na koopadvies, KPN onderaan

ASMI stond donderdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Het chipbedrijf profiteerde van een koopadvies door Citi en won dik 2 procent. Telecombedrijf KPN kampte daarentegen met een adviesverlaging door Berenberg en sloot de rij met een min van ruim 2 procent.

ANP 23 februari 2023

ANP230223109 1

De stemming op de aandelenmarkten was verder bescheiden positief na een stroom van bedrijfsresultaten. Beleggers verwerkten daarnaast nog de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank verwachten dat er meer rentestappen nodig zijn om de inflatie te beteugelen. Ook viel de inflatie in de eurozone in januari iets hoger uit dan eerder gemeld.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 758,27 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 1017,12 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,5 procent. Londen verloor 0,4 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,5 procent. DSM verloor 0,8 procent. De Europese Commissie is akkoord met de fusie van het speciaalchemiebedrijf met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich.

In de MidKap verloor Fugro 5 procent. De bodemonderzoeker boekte in het laatste kwartaal van 2022 meer omzet, maar zag de winst dalen. Analisten van ING noemen het ook teleurstellend dat het bedrijf opnieuw geen dividend uitkeert.

SBM Offshore, AMG en ForFarmers

SBM Offshore zakte 2,2 procent. De maritiem dienstverlener meldde resultaten die in lijn waren met de eigen verwachtingen. Ook industrieel concern Aalberts (min 3 procent) opende de boeken. Het bedrijf zag de omzet en winst vorig jaar stijgen, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

AMG zag een forse openingswinst verdampen tot een plusje van 0,5 procent. De metalengroep boekte afgelopen jaar recordresultaten dankzij de goede verkopen van lithium, een belangrijk materiaal voor elektrische auto's.

ForFarmers leverde dik 6 procent in. De omzet van het veevoerbedrijf steeg door prijsverhogingen hard, maar de hoeveelheid verkocht veevoer daalde doordat varkenshouders in Europa moeite hebben winst te maken op hun vlees. Ook Van Lanschot Kempen verloor ruim 6 procent. De bank meldde een lagere winst, doordat het een eenmalige last moest nemen in verband met een overname.

Rolls-Royce en euro- en oliekoers

In Londen dikte Rolls-Royce bijna 22 procent aan. De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren boekte vorig jaar meer winst dan verwacht en beloofde spoedig weer dividend uit te keren.

De euro was 1,0607 dollar waard, tegenover 1,0603 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 74,45 dollar per vat. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 81,09 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws