Nieuws Actueel

ASML ziet orders voor chipmachines toenemen

Chipmachinefabrikant ASML heeft de orders in het tweede kwartaal zien toenemen, en dat is een teken dat de vraag naar zijn apparatuur om chips te maken aantrekt. Het Veldhovense bedrijf verhoogde daarbij ook zijn verwachtingen voor het hele jaar.

ANP 19 juli 2023

ANP190723052 1

De orders telden op tot 4,5 miljard euro in de maanden april tot en met juni. Dat is een vijfde hoger dan een kwartaal eerder en ook beduidend beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. ASML denkt de eigen omzet in heel 2023 nu met 30 procent te kunnen opvoeren, zei topman Peter Wennink in een verklaring.

Toch is is de onderneming niet ongevoelig voor de afzwakkende wereldeconomie en de impact van de hoge inflatie op de consumentenbestedingen. "Onze klanten in verschillende marktsegmenten zijn momenteel voorzichtiger vanwege aanhoudende macro-economische onzekerheden en verwachten daarom een later herstel van hun markten", legt Wennink uit.

Vorige week zei ASML al dat het van plan is om het dit jaar rustiger aan te doen met het aannemen van nieuw personeel, nadat het bedrijf vorig jaar nog 10.000 werknemers had toegevoegd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws