Nieuws Actueel
Jan Linders haalt woede op hals met carnavalssjaal

Supermarktketen Jan Linders heeft een flater geslagen in Limburg. De grootgrutter had speciale sjaals laten maken voor carnaval, met daarop de dialect- en carnavalsnamen van 174 dorpen. Maar de namen van meerdere carnavalsplaatsen blijken fout gespeld.
Zo blijkt onder andere het dorp Ransdaal verkeerd op de sjaal te zijn gezet. De dialectnaam voor het dorp, Ranzel, is foutief geschreven als Ranzaal. Sint Joas (Sint Joost) is Sint Jaos geworden en Spaubeek wordt foutief gespeld als Sjpaubaek in plaats van het 'goede' Spaubik. Prins Carnaval van 't Wouveriek (Ransdaal), Dennis Linden, liet zich ontevreden uit onder een Facebook-post van de supermarkt. "Mooi dat er voor Ransdaal ook een sjaal is, maar de dialectnaam klopt helaas niet", zegt hij. "Het is Ranzel in plaats van Ranzaal. 't Wouveriek is de naam die het dorp tijdens de carnavalsdagen heeft." En Pascal Schroeder reageert: "Het is een leuke actie. Alleen jammer van de vele fouten."
EmotieArjan Barten van Jan Linders erkent tegenover DeOndernemer.nl dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. "We vonden het wel lollig om voor de dorpen waar onze 57 winkels zitten deze feelgoodactie te houden. Helaas zijn er bij een paar plaatsen fouten in geslopen. Maar op sociale media reageren mensen wel veel heftiger dan in het echt. Carnaval is namelijk echt emotie. Maar in de winkels vindt iedereen het hartstikke leuk en worden de sjaals massaal afgenomen."
JammerEr komen online echter nog wel boze reacties binnen. Zo zouden Limburg en Brabant op sommige plekken zijn verwisseld en kregen veel plaatsen geen eigen sjaal. Ook claimt een carnavalsvereniging dat het idee is gestolen van een patent uit 2013. Jan Linders verdedigt zich in een reactie: "We hebben alle sjaals uiterst zorgvuldig gekozen. De plaatsen waar een sjaal van zijn gemaakt, zijn bepaald aan de hand van een onderzoek waar de meeste van onze klanten vandaan komen. Het kan dus zijn dat van dorpen geen sjaal is, wat uiteraard jammer is."
FeestJan Linders gaat het probleem op een positieve manier oppakken, laat Barten weten. "We gaan dit op een leuke manier oplossen. We zijn al iets aan het voorbereiden." En die negatieve reacties? "We zien dat het zelfregulerend werkt. Mensen spreken elkaar er ook op aan. Maar uiteindelijk draait het om het feest. 't Is carnaval. Pak er een biertje op: het is feest!"