Nieuws Actueel

Autohandelaren Harderwijk groeien tegen klippen op: nieuwbouw voor opening al te klein

Van een Fiat 500 tot een Bentley, de verkoopteller van Seldenrijk, een van de grootste in tweedehandsjes, overstijgt dit jaar de 5.000 auto’s. Zo schrijft De Stentor Epe-Vaassen.

Kees van Loon | Foto: Ruben Schipper 3 november 2017

Seldenrijk

Eigenaar Corné Seldenrijk en zijn rechterhand Corné Westerbroek zien hun bedrijf in gebruikte wagens versneld doorgroeien. Ze zijn nu een van de grootste van het land met een verkoop door geheel Europa.

In Harderwijk staan binnenkort op een terrein van 14.500 vierkante meter constant 750 auto’s op voorraad. De nieuw te openen showroom is gereserveerd voor het exclusieve GTS-label met premium merken als Aston Martin, of Porsche.

Lees ook: Van autobezit naar abonnement: de leaseauto is passé

De twee jeugdvrienden hebben de rollen goed verdeeld. De sensibele Corné Seldenrijk, handelaar bij uitstek, is een ware liefhebber van de techniek plus auto-emoties. Met enkele collega’s doet hij de inkoop. Iedere werkdag taxeren ze honderden occasions. Op zaterdag vaak het dubbele aantal. De nuchtere, commercieel ingestelde Corné Westerbroek neemt als bedrijfsleider de verantwoordelijkheid op zich voor de dagelijkse gang van zaken.

Brommers

Van jongs af aan doet Corné Seldenrijk in brommers. Vervolgens gaat hij na schooltijd bemiddelen tussen garagebedrijven. Hij loopt onder andere stage bij automagnaat Joop Donkervoort. Op zijn 21ste ruikt hij zijn kans. Als handelaar in- en verkoop begint hij in 2001 op een terreintje in Nunspeet waar net twintig auto’s op passen. Met ondersteuning van zijn naamgenoot neemt het succesverhaal van de prijsvechter een aanvang.

,,De inkoop van occasions geschiedt voornamelijk in eigen land. Het leeuwendeel komt van dealer- en garagebedrijven. De auto’s in Nederland staan goed bekend vanwege de servicehistorie en jaarlijkse apk. Mede hierdoor zijn ze zeer gewild over de grenzen.’

De afzet van Seldenrijk kent drie kanalen: export binnen en zelfs buiten Europa, de zakelijke markt plus de nationale verkoop aan particuliere afnemers. ,,Het op peil houden van de voorraad staat hoog in ons vaandel. Nog steeds investeren we elke verdiende cent in eigen onderneming. Een vakantie met de tent vinden we prettig genoeg.”

Groei

Sinds 2007 is Seldenrijk gevestigd in Doornspijk waar het ondanks de veel grotere locatie snel uit zijn jasje groeit. In november 2011 volgt daarom met twaalf medewerkers de overgang naar het bedrijventerrein Tonsel. Doornspijk blijft nog een paar jaar open omdat Harderwijk toch niet voldoende ruimte biedt aan de totale handel. Vanuit de showroom en de buitenstalling worden dat jaar 2.700 auto’s verkocht. ,,De meerwaarde schuilt niet in al die andere dealerbedrijven aldaar, maar in ons pand direct langs het spoor. Weet je hoeveel treinen dagelijks langskomen met allemaal passagiers die een auto willen?’

Lotus

Het bedrijf groeit maar door. Binnen een paar jaar moeten ze tientallen extra mensen aannemen waardoor ze nu met vijftig medewerkers actief zijn. In 2014 koopt Seldenrijk nog eens 3.500 vierkante meter, vorig jaar wordt het eigenaar van het laatst beschikbare kavel aan de Zuiderbreedte. Mochten ze weer vollopen dan zetten ze voorraad uit bij collega’s.

Uitbreiding

In de nieuwbouw functioneert vanaf begin december een innamestraat, een up-to-date schoonmaakafdeling en een hightech fotostudio. De twee verdiepingen tellende showroom van Gran Turismo Seldenrijk (GTS) presenteert dan een kleine honderd exclusieve modellen. Het is aan harten-nierenman Corné Seldenrijk dit aantal op peil te houden.

,,Bij deze bijzondere tweedehands auto’s moet alles perfect zijn. Zowel buitenkant, interieur als technische gesteldheid. Je moet over durf en lef beschikken bij de inkoop van zo’n dure wagen. Sinds mijn schooltijd ben ik actief in deze wereld. Daardoor bezit ik een heel groot netwerk. Al moeten we wereldwijd zoeken, wij willen die showroom ook vullen met modellen van Lotus en Donkervoort.”