Nieuws Automotive

Amerikaanse Rivian mogelijk overnamekandidaat VDL Nedcar

De interesse van de Amerikaanse elektrische autofabrikant Rivian in VDL Nedcar neemt zeer concrete vormen aan. Begin december bezoekt een stevige delegatie van VDL Nedcar de Rivian-fabriek in Normal, Illinois.

AD 2 december 2021

Rivian auto

De R1S van Rivian is er in een SUV-model of zoals de hier afgebeelde pick-up. Foto: Rivian.

Dat hebben meerdere interne bronnen bevestigd aan dagblad De Limburger. Normal is de thuisbasis van Rivian. Daar worden de eerste elektrische pick-uptrucks (R1T) en bestelbusjes gebouwd. Volgend jaar moet er een vijf- en zevenzits SUV (R1S) aan het portfolio worden toegevoegd.

De naam Rivian zingt al langer nadrukkelijk rond in de fabriek, zo schrijft het AD. VDL Nedcar en Rivian hebben radiostilte met elkaar afgesproken en onthouden zich tot dusver van commentaar. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag heeft recent wél bevestigd in gesprek te zijn met Rivian over een productielocatie in ons land.

Rivian heeft interesse in volledige overname autofabriek VDL Nedcar

Rivian heeft de autofabriek van de Eindhovense VDL Groep niet alleen op het oog als productiesite van auto’s voor de Europese markt. De 38-jarige topman Robert J. Scaringe zou mogelijk zelfs geïnteresseerd zijn in een volledige overname van de autofabriek van VDL. De woordvoerder van VDL wilde onlangs niet ingaan op speculatie. Wel zei hij: „Als het om de toekomst van VDL Nedcar en het behoud van werkgelegenheid gaat, dan sluiten wij geen enkel scenario uit.”

Lees ook: VDL Nedcar op achterstand: waarom Lightyear voor Finnen kiest in plaats van Born en wat nu?

Een hard gegeven is dat ‘VDL Nedcar in een vergevorderd stadium van onderhandeling is ten aanzien van een tweetal projecten’. Dat meldden de advocaten van VDL Nedcar, in een verzoek aan de Raad van State om sneller te oordelen over de beoogde kap van een nabijgelegen stuk bos. VDL wil op dat terrein een nieuwe assemblagelijn bouwen, om daar met ingang van het eerste kwartaal van 2024 auto’s te kunnen bouwen. Daarbij gaat het vrijwel zeker om grootschalige productie voor de elektrische autobouwer Canoo uit de VS.

De tweede klant krijgt onderdak in de bestaande fabriek. Na de productiestop van BMW eind 2023 moet de lijn worden omgebouwd, zodat de autobouw in 2025 kan worden hervat. Hierbij gaat het dan om Rivian. ‘Beide projecten kenmerken zich door een uitstekende technische en financiële haalbaarheid en een bijzonder solide opdrachtgever’, lieten de advocaten van VDL nog weten.

Lees ook: Regiobedrijven makkelijke prooi voor hackers: ‘Aanval op VDL echt geen zeldzaamheid’

Enorme beurswaarde door order Amazon

Rivian, in 2009 opgericht onder de naam Mainstream Motors, heeft pas enkele auto’s afgeleverd. De autobouwer heeft wel al een grote order op zak van grootaandeelhouder Amazon. Het e-commercebedrijf van oprichter Jeff Bezos heeft 100.000 elektrische bestelbusjes besteld die voor 2030 moeten worden geleverd. Autobouwer Ford is een andere grootaandeelhouder van het piepjonge automerk.

Rivian kreeg onlangs een beursnotering in New York. Het bedrijf haalde 11,9 miljard dollar op, omgerekend 10,3 miljard euro. Rivian heeft momenteel een beurswaarde van ruim 95 miljard dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws