Nieuws Automotive

Stern in handen van Zweeds Hedin en Spuigroep neemt Avis Budget over

Het is onrustig in de wereld van mobiliteit. De beursgenoteerde autodealer Stern Groep komt in Zweedse handen en de Spuigroep koopt autoverhuurbedrijf Avis Budget.

Van onze redactie 10 december 2021

Stern auto showroom

Sterngroep komt in handen van het Zweedse familiebedrijf Hedin Mobility Group AB Foto: Archief

De Zweedse Hedin Mobility Group neemt voor een bedrag van minimaal 103 miljoen euro bijna alle activiteiten over van de Stern Groep, dealer van onder andere merken als Mercedes en Opel. Alleen de aandelen in verzekeraar Bovemij, meerderheid is in handen van Bovag, blijven in bezit Stern.

Hedin – realiseerde vorig jaar een omzet van 2,6 miljard euro - is een groot familiebedrijf met activiteiten in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België en Zwitserland, voornamelijk in de verkoop en service van voertuigen, groothandel van reserveonderdelen en banden voor voertuigen en huurauto's.

Lees ook: Topman Stern: aantal autoshowrooms neemt versneld af

De twee ondernemingen zijn geen onbekende voor elkaar. In januari 2020 kondigden Stern en Hedin aan hun auto-activiteiten te willen fuseren. Vanwege de reisbeperkingen als gevolg van de COVID-pandemie werden deze gesprekken echter uitgesteld. ,,In lijn met de aanleiding voor de eerdere fusiegesprekken, gelooft Hedin dat het combineren van de twee bedrijven zorgt voor commerciële synergiën en een nieuwe stap in het creëren van een pan-Europese mobiliteitsaanbieder met Stern als Nederlandse hub”, meldt Stern in het persbericht. ,,Hedin brengt de schaal en financiële middelen met zich mee om Stern een belangrijke rol te laten spelen in zijn bedrijfsplannen. De schaal van de relaties met belangrijke autofabrikanten en andere deelnemers in de waardeketen in een pan-Europese groep biedt extra diversiteit en minder commerciële risico's voor alle belanghebbenden.”

Aandeelhouder Teslin is voorstander van de aankoop. Helaas is Stern voor het fonds geen waardecreërende investering geweest, meldt fondsmanager Jan-Jaap Bongers. ,,Terugkijkend was het bedrijf actief in een te lastige sector met veel concurrentie, lage marges en het nodige risico van disruptie. Om tegen deze marktkrachten bestand te zijn is consolidatie onvermijdelijk. Inlijving in het veel grotere Hedin is daarom zowel voor de onderneming als voor ons een goede oplossing.”

Boedelbakeigenaar Spuigroep voegt Avis en Europcar samen

De eigenaar van onder andere Boedelbak en Motorhuis, de Spuigroep, neemt van Avis Budget International, Avis Budget Autoverhuur over. Met de overname vergroot de Haagse onderneming haar leiderschapspositie op de Nederlandse verhuurmarkt voor personenauto’s, bestel- en vrachtwagens.

Er vindt gelijk een samenvoeging en een rebranding plaats. De aanwinst wordt namelijk samengevoegd met enkele tientallen vestigingen van Europcar Autoverhuur. Spuigroep, opgericht in 1949 en via enkele werkmaatschappijen actief in automotive branche, zet ze voort onder de merknamen Avis en Budget. Hierdoor ontstaat een netwerk van ongeveer 45 Avis Budget-vestigingen in het hele land. “Beide organisaties vullen elkaar naadloos aan. Avis heeft een dominante positie op Schiphol”, aldus Leo van Beukering, oprichter van Spuigroep. ,,We hebben een landelijk dekkend netwerk van vestigingen voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Wereldwijde contacten en contracten van Avis Budget International gaan bij ons direct zorgen voor een sterke groei.”

Drie vestigingen Europcar blijven in deal met Pon

Buiten de deal blijven de Europcar-vestingen op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven meldt Martijn Hanekroot, algemeen directeur van Europcar Autoverhuur, tegenover het FD. Zij komen in handen van Pon Holdings, Volkswagen en Attestor Limited. Deze drie meldden in de zomer Europcar te willen overnemen.

Lees ook: Miljardendeal: Volkswagen en Pon kopen autoverhuurder Europcar

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws