Video Automotive

Roland Tameling: 'Het zou wel eens definitief gedaan kunnen zijn met auto's uit Limburg'

Sinds het aangekondigde massaontslag laat VDL Nedcar weinig los over de toekomst van de autofabriek in Born. Weinig hoopgevend, stelt autojournalist Roland Tameling. 'Het zou wel eens definitief gedaan kunnen zijn met auto’s uit Limburg nadat BMW zich terugtrekt. Amerikanen gaan er niet bouwen, China evenmin'.

Van onze redactie 6 juni 2023

MyChannels Video ID: 380760

Dat er ontslagen zouden vallen bij VDL Nedcar komt niet onverwacht, het gaat al langere tijd niet goed met de fabrikant in Limburg. VDL maakt nu nog auto's voor BMW, maar dat contract loopt volgend jaar maart af. Een nieuwe afnemer is nog niet gevonden en daardoor zou een groot deel van de werknemers sowieso zijn baan verliezen.

Ontslagronde VDL Nedcar: van 4000 naar 2100 mensen

Nu gaat het om bijna de helft van het personeel dat per 1 november dit jaar zijn baan kwijt is. De autofabrikant heeft nu nog bijna 4000 mensen in dienst, daar blijven er zo'n 2100 van over. Er zijn nu nog twee ploegendiensten per dag, met dit massaontslag gaat dat eind dit jaar naar een. Er worden duizend vaste medewerkers geraakt door de ontslagronde. Daarnaast wordt afscheid genomen van alle uitzendkrachten, dat zijn er ruim 800. VDL Nedcar sluit niet uit dat er nog meer ontslagen vallen volgend jaar.

Lees ook: Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

Lightyear, Rivian, XBUS...

VDL Nedcar stelt in een verklaring onder meer drukdoende te zijn nog wel 'om nieuwe projecten binnen te halen'. In De Ondernemer Live vertelde autojournalist Roland Huge Car Guy Tameling daarover onder meer: ,,Er is al jarenlang soort schaakspel gaande met allerlei merken die al dan niet naar VDL Nedcar zouden komen. Lightyear werd genoemd, best voor de hand liggend, maar dat zou Finland geworden zijn vanwege de modernere faciliteiten. Rivian is genoemd, de elektrische pick up-SUV fabrikant uit de Verenigde Staten, heeft interesse getoond, maar gaan nu toch zelf in de VS fabriceren. En dan is er ook XBUS die naar Nederland komt, een kleine, modulaire elektrische bus, die gaat in de eindassemblage bij VDL Nedcar, maar ik heb de laatste weken regelmatig geprobeerd daar informatie over te krijgen: radiostilte".

Lees ook: SP wil debat in Tweede Kamer met premier Rutte over VDL Nedcar

De toekomst van VDL Nedcar als autobouwer? Weinig hoopgevend, stelt Roland Tameling. ,,Het zou wel eens definitief gedaan kunnen zijn met auto’s uit Limburg nadat BMW zich terugtrekt. Amerikanen gaan er niet bouwen, China evenmin".

'Voor BYD is VDL Nedcar te klein'

Tameling, die onlangs nog in China was voor een bezoek aan BYD (Build Your Dreams) - let wel: ’s werelds grootste fabrikant van geëlektrificeerde auto’s - vertelt daarover: ,,BYD heeft interesse om op verschillende continenten te gaan produceren, ook in Europa. Maar BYD heeft zo'n grote schaal en zulke toekomstplannen, daar is VDL Nedcar dan weer te klein voor. En kijk naar BMW: daar zien we een soort protectionisme die er begint te komen in de maakindustrie, die halen de productie terug naar Duitsland, willen eigen mensen aan het werk houden, hebben efficiēntere productielijnen. Ik denk dat het al met al slecht nieuws is voor Limburg".

VDL Nedcar in betere tijden, hier met de productie van de BMW X1. Archieffoto ANP.

Kijk hier de volledige uitzending van De Ondernemer Live terug met presentatoren Remy Gieling en Jonathan van Noord, met in het laatste kwartier het interview met Roland Tameling en onder meer ook de reactie van Alex Groeneveld, directeur staffing bij Randstad, over effecten op de arbeidsmarkt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws