Nieuws Actueel

Autonoom Centrum moet weg

Gert-Jan Broere 11 januari 2016

Bodemprocedure1065

Het Autonoom Centrum (AC) aan de Willem van Outshoornstraat in Bezuidenhout moet voor het eind van de maand worden ontruimd. Dat meldt het AD maandag.

De rechter stelde in een bodemprocedure huurder Inbev in het gelijk, waardoor de antikapitalistische beweging voor 30 januari het pand moet hebben verlaten.

Het pand werd de afgelopen jaren gehuurd door bierbrouwer Inbev, maar toen de kroeg leeg kwam te staan en in 2010 werd gekraakt door de antikapitalistische beweging bleef Inbev de huur betalen. Tot afgelopen zomer, toen Inbev liet weten het huurcontract op te zeggen en dat het Autonoom Centrum moest worden ontruimd.

Een gang naar de rechter haalde uiteindelijk niets uit voor de beweging. Ook overleg met de eigenaar van het pand, Pubstone, kon het centrum niet redden.

'Pubstone liet weten dat wij via een antikraakbedrijf in het pand kunnen blijven, maar daar kunnen wij om ideologische redenen niet mee akkoord gaan,' laat het centrum op zijn website weten. 'Antikraak zorgt ervoor dat leegstand en speculatie economisch uitgebuit kunnen worden.'

En dat betekent dat het AC binnenkort geen onderkomen meer heeft.