Nieuws Actueel

Avocadohandelaar koopt Mariakerk in Oosterhout

De Mariakerk in Oosterhout wordt verkocht aan een Oosterhouts bedrijf dat er kantoren en een B & B in wil vestigen, zo schrijft BN de Stem. ‘De buitenkant blijft hetzelfde.’

Rob Musters | Foto: Rene Schotanus/ Pix4profs 21 september 2016

Mariakerk 1065

De Mariakerk aan de Wilhelminalaan in Oosterhout is verkocht aan het Oosterhoutse bedrijf Salud. Salud is een verkoper van avocadoproducten. De onderneming wil een Bed & Breakfast in de pastorie vestigen. In de kerkruimte moet het hoofdkantoor van Salud komen.

"We zijn heel blij dat we de zorg voor het gebouw aan een ander kunnen overdragen", zegt Rien van Noort van de Catharinaparochie. Van Noort: "Er is een voorlopige koopakte gesloten. We denken dat de daadwerkelijke verkoop nog dit jaar rondkomt. We hebben de kerk noodgedwongen moeten sluiten omdat er steeds minder bezoekers kwamen en mede als gevolg daarvan de inkomsten terugliepen. De kerk is in juni dit jaar gesloten en staat nu leeg. De koper van het gebouw laat de buitenkant ongemoeid. Het pand blijft de uitstraling van een kerk houden. De verbouwing zal vooral inpandig gebeuren. Daar zijn we heel tevreden over, want zo blijft het stadsbeeld voor de wijkbewoners behouden."

B&BVolgens woordvoerder Nicole van Waes van Salud verhuizen de afdelingen verkoop, marketing, supply chain, finance en productontwikkeling naar de kerk. Het huidige pand van de Salud Foodgroup Europe BV aan 't Goorke is te klein geworden. Van Waes: "Het oog is op de kerk gevallen, omdat het zo'n mooi pand is. Het ligt mooi in de wijk en dat willen we zo houden. De buitenkant krijgt een opknapbeurt en wordt in oude glorie hersteld. Rondom de kerk zal veel groen blijven en er zullen aanpassingen worden gedaan, passend bij het historische beeld van de kerk. De naastgelegen pastorie wordt verbouwd tot Bed & Breakfast voor eigen internationaal personeel en bezoek van internationale klanten."

De B & B is bedoeld voor eigen gebruik. Van Waes: "Er komen hier veel internationale klanten. Ook komen veel personeelsleden uit het buitenland geregeld enkele dagen over. Daarmee komt de Bed & Breakfast wel vol."

TrotsAls de definitieve koop gesloten is, wordt de kerk verbouwd. Dat gaat een paar maanden duren. Salud wil niet bekendmaken voor welk bedrag de kerk wordt aangekocht en hoeveel geld er voor de verbouwing wordt uitgetrokken.

Salud is een Oosterhouts bedrijf dat in 1995 is opgericht door Ruud Meijer. Woordvoerder Van Waes laat weten dat Salud 'er trots op is een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van dit mooie pand in Oosterhout.'

PijnlijkHet bestuur van de Catharinaparochie is opgelucht. Van Noort: "Hoewel we blij zijn met de verkoop, die de Catharinaparochie verlost van een hoop kosten, vinden we het pijnlijk dat er weer een kerkgebouw gesloten is. Leegstand is iets vreselijks voor de gelovigen die hun vertrouwde plek kwijtraken. Maar voor de parochie als geheel is dit goed nieuws."