Nieuws Actueel

Werkgeversorganisatie wil verzekeren ondernemers verplicht stellen

Werkgeversorganisatie AWVN wil een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle ondernemers. De PVDA pleitte in 2014 al voor de verplichte verzekering en gaat opnieuw kamervragen stellen. Zelfstandigenorganisatie Zzp Nederland is niet blij met het voorstel. “Je kunt ondernemers niet verplichten zich te laten verzekeren.”

De Ondernemer | Foto: Pixabay 1 oktober 2018

Awvn ondernemers verplicht verzekeren zzp

Ondernemers, waaronder zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) hoeven nu niet verplicht mee te betalen aan de collectieve verzekering tegen langdurige ziekte of handicap. AWVN-directeur Harry van de Kraats zegt tijdens haar jaarcongres tegen dagblad Trouw: “De groep werkenden die niet verzekerd is, wordt steeds groter. Ondertussen tikt de tijdbom verder. Willen we dat als Nederland?”

Weigeren

Slechts negentien procent van de zzp’ers met een hoofdinkomen uit zelfstandige arbeid is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ook nu de tarieven van zzp’ers omhoog schieten, blijft de verzekeringsgraad afnemen, blijkt uit cijfers van het CBS. “Deels komt dat, doordat zzp’ers de noodzaak er niet van zien, maar het komt ook voor dat zzp’ers zich niet kúnnen verzekeren. Verzekeraars weigeren zzp’ers of berekenen een hoge premie, omdat ze in het verleden ernstig ziek zijn geweest of een hoog beroepsrisico hebben”, schrijft de organisatie in het rapport 'Vooruitgang door vernieuwend werkgeven'.

Lees ook: Onderzoek: Zzp’er bouwt financiele buffer op door te sparen

Verplicht

Daar zit volgens Maarten Post, voorzitter van Zzp Nederland precies het probleem. Hij laat op radiozender BNR Newsradio weten dat hij de discussie over de verplichting verwonderlijk en vervelend vindt. Hij vraagt zich af waar de bonden zich mee bemoeien aangezien ze niet over ondernemers gaan. Volgens hem kun je ondernemers niet verplichten op welke manier zij hun inkomen indekken voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Politiek

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk reageerde op BNR positief op de stelling van Werkgeversorganisatie AWVN. De verplichting moet volgens hem leiden tot een lagere premie. Ook moet wettelijk worden geregeld dat iedereen geaccepteerd wordt door de verzekeraar. Nu kan een verzekeraar een zzp'er weigeren als hij in het verleden ziek is geweest.

Lees ook: Staatssecretaris Tamara van Ark doet handreiking naar mkb-ondernemers tijdens eerste openbare optreden

Met de steun van de werkgevers moet minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) volgens Van Dijk nu echt aan de bak om een 'groot maatschappelijk probleem op te lossen'.