Nieuws Actueel

Baas centrale bank Frankrijk: inflatie hoog en breed verspreid

De Europese Centrale Bank (ECB) moet vaart maken met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen. Zeker nu de prijzen te snel stijgen en de prijsstijgingen ook breed verspreid zijn. Dat zei François Villeroy de Galhau, de baas van de centrale bank van Frankrijk, die tevens lid is van de raad van bestuur van de ECB.

ANP 2 juni 2022

ANP020622107 1

Villeroy hield een toespraak op een economische conferentie in Parijs. Hij wees er daar op dat zelfs een maatstaf voor de kerninflatie, waarbij het effect van de stijgende voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing wordt gelaten, momenteel ook ver boven het streefcijfer van 2 procent van de ECB ligt. Deze kwam in mei uit op 3,8 procent. Hij zei dat de vergadering van de centrale bank volgende week "beslissend" zal zijn voor het formuleren van een antwoord.

"De inflatie is niet alleen te hoog, maar ook te breed", aldus Villeroy. "Dit vereist een normalisering van het monetaire beleid. Ik zeg normalisering en niet verstrakking." De Franse centrale bankier gaf verder geen commentaar. Beleidsmakers bereiden zich voor op de tweedaagse vergadering die op 9 juni wordt afgesloten.

Renteverhoging

Door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de Europese economie staan de beleidsmakers bij de ECB onder grote druk om iets aan de hoge inflatie te doen. Een renteverhoging ligt voor de hand, omdat een hogere rente het aantrekkelijker maakt om geld op te sparen en niet meteen uit te geven. Dat kan helpen om de inflatie omlaag te krijgen.

ECB-president Christine Lagarde kondigde onlangs al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Mogelijk wordt die daarna door meerdere rentestappen gevolgd, zodat er een einde kan komen aan de nog steeds negatieve rente bij de centrale bank.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws