Nieuws Actueel

Baas DNB waarschuwt voor te vroeg optimisme over daling gasprijs

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor "te vroeg te veel optimisme" over de dalende gasprijzen. Wel denkt hij dat de inflatie in Nederland dit jaar niet meer zo hoog zal uitkomen als vorig jaar. Als Nederland in een economische recessie belandt wordt het volgens Knot daarbij een "hele milde recessie" en dat is "niets om je echt druk over te maken", heeft hij zondag gezegd in tv-programma Buitenhof.

ANP 22 januari 2023

ANP220123067 1

"Op dit moment lijkt het erop dat de gasprijzen iets aan het terugkomen zijn", merkte Knot op. Maar of die dalende lijn op de gasmarkt doorzet, zou nog niet te zeggen zijn. "De gasvoorraden moeten in de loop van dit jaar weer gevuld gaan worden voor de volgende winter. Dat kunnen we dit jaar niet meer doen met Russisch gas waar we dat vorig jaar nog wel konden doen. Dus laten we hier nog even een slag om de arm houden."

Dat neemt volgens hem niet weg dat de energieprijzen dit jaar waarschijnlijk niet meer zo hard zullen stijgen als vorig jaar. Over de gehele linie zakt de inflatie dit jaar terug tot 5 à 6 procent, schat Knot in. Dat betekent dat het leven in Nederland dit jaar nog 5 à 6 procent duurder wordt. Volgens Knot blijft de inflatie daarmee nog steeds op een veel te hoog niveau.

De DNB-president merkt ook op dat de inflatie zich inmiddels heeft verbreed. Het is niet alleen de energierekening die flink omhoog is gegaan, dat geldt ook voor de prijzen van diensten als een bezoek aan de kapper of de boodschappen bij de slager. Volgens Knot zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone daarom nog meerdere keren moeten verhogen om de inflatie te beteugelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws