Nieuws Actueel

Zo haal je volgens de baas van Verkade voldoening uit je werk

Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips in het AD. Vandaag: Koen Regout, managing director van Koninklijke Verkade.

Alex van der Hulst 30 mei 2018

Verkademeisjes

,,Als je drie dagen of langer achter elkaar met tegenzin naar je werk gaat, moet er iets veranderen. Er moet in ieder geval licht aan het einde van de tunnel komen of je moet dat zelf gaan creëren. Ik hanteer het principe dat je je hart moet volgen en doen wat je gelukkig maakt. Dat klinkt als een open deur, maar ik heb het zelf radicaal gevolgd: drie keer in mijn loopbaan heb ik mijn functie opgegeven om voor Artsen Zonder Grenzen te gaan werken. Ik ben nog steeds blij met de keuzes die ik heb gemaakt."

Lees ook: Waarom Chief Happiness Officers niet tot meer winst leiden

Niet blijven hangen

,,Ik snap heel goed dat je soms in een situatie kunt zitten met beperkte mogelijkheden. Met een gezin en een hoge hypotheek kun je niet zomaar alles laten vallen. Dat wil niet zeggen dat je dan maar lijdzaam in een baan moet blijven hangen die je ongelukkig maakt."

Bespreekbaar maken

,,Iedere dag dat je niet gelukkig bent terwijl je er iets aan kunt doen, is een belediging voor mensen die niets aan hun ongeluk kunnen veranderen. Je kunt op zijn minst gaan rondkijken naar andere banen of zoeken wat je wel gelukkig maakt. Maak het bespreekbaar bij je baas. Loop op een zaterdag mee met je droombaan. Kijk of je een dag minder kunt werken om in die tijd aan je droom te werken. Ik hoorde ooit van iemand: als plan A niet werkt, zijn er nog 25 andere letters in het alfabet."

Kansen grijpen

,,Ga in ieder geval aan het stuur zitten. Vergelijk het met een verblijf in een hotel waar je een kamer met een niet schone badkamer krijgt. Als je pas bij het uitchecken meldt dat je badkamer vies is, heeft de hoteleigenaar geen kans gekregen om er iets aan te doen. Dan laat je echt een kans liggen."

Lees ook: Hoe je gelukkige werknemers krijgt door gesprekken te voeren

Vervelende klusjes

,,Geen enkele baan is 100 procent leuk. Er zitten altijd taken bij die vervelend zijn. Zolang die maximaal 10 procent van je werk in beslag nemen, kun je ze het beste zo snel mogelijk achter de rug krijgen. Ik doe ze het liefst gelijk het eerste moment in de ochtend. Dan zit je er tenminste niet tegenaan te hikken tijdens de leuke dingen die je doet. Als je het niet gelijk kunt doen, zet er dan een tijdstip voor, dan zit het in een soort doos en is het uit je hoofd."

Hard werken

,,Als je werk doet wat je leuk vindt, is het niet erg om snoeihard te werken. Het geeft je zelfs energie. Vergelijk het met sporten: als je dat leuk vindt, kun je jezelf volledig geven en er toch geheel opgeladen van raken.”

Als plan A niet werkt, zijn er nog 25 letters over in het alfabet

Koen Regout, Managing Director Verkade