Nieuws Actueel

Bakkers houden het zwaar ondanks dalende energieprijzen

Hoewel de gasprijzen de afgelopen tijd stevig zijn gedaald, blijft de situatie voor veel bakkers precair. De energiecrisis was inmiddels al voor 35 bakkers met zo'n 70 vestigingen aanleiding om hun zaak te sluiten, weet directeur Zengerink van de NBOV. ,,Besparen op energie is moeilijk en veel hangt af van wanneer je contract afloopt."

ANP 6 januari 2023

Laatste update: 7 januari 2023 08:40

Bakker energie kosten duurzaam bakkerij Stel

Foto: ANP.

De Ondernemer Vandaag

Als eerste op de hoogte zijn (en blijven) van ontwikkelingen in de winkelstraat, consumentenprijzen en de effecten van inflatie? Meld je aan voor De Ondernemer Vandaag, de nieuwsbrief die op doordeweekse dagen rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan hier, via deze link: nieuwsbrief.

Hoe het in een ander EU-land er aan toe gaat: Frankrijk wil meer steun van energiebedrijven voor bakkers

Bakkerij De Gangmaker met vestigingen in de Zeeuwse plaatsen Kruiningen, Yerseke, Kapelle en Kamperland sloot deze week nog de deuren. En die keuze snapt Zengerink, directeur van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV). ,,De prijzen voor energie liggen nu vaak drie tot tien keer zo hoog als voor de energiecrisis." Bakkers kunnen die gestegen kosten alleen maar doorberekenen aan hun klanten. ,,Maar daarbij bestaat het risico dat klanten wegblijven."

'Geen alarmfase rood meer'

Voor industriële bakkerijen is de situatie wel wat gunstiger geworden, laat directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) weten. ,,Onze afnemers hebben ingezien dat de bakkers niet als enige de gestegen kosten moesten dragen. Voor ons is het nu geen alarmfase rood meer." Maar het gevaar is nog niet geweken. ,,Als de prijzen weer stijgen kan het zo weer anders zijn."

Bakkers kunnen niet zo makkelijk veel energie besparen, legt adviseur Friso Berghuis van Bakkerijmonitor uit. ,,Je kunt een brood niet op een lagere temperatuur bakken. Ovens, koelingen en diepvriezen zet je natuurlijk niet zomaar uit."

Lees ook: Ambachtelijke bakker Ronny uit Elspeet over energierekening: ‘Hier is niet tegenop te werken’

Assortiment mogelijk aanpassen

Om kosten te besparen kunnen bakkers wel goed kijken wat wanneer verkoopt en hun assortiment daaraan aanpassen. Het assortiment versmallen kan voor lagere kosten zorgen. Bijvoorbeeld omdat minder personeel nodig is. ,,Je hebt dan minder verschillende producten dus kun je efficiënter produceren."

Lees ook: Bakker Femke: 'Bakker, slager, groenteboer, daar kunnen mensen hun verhaal kwijt. We hopen dat Den Haag zich daar goed bewust van wordt”

"Veel bakkersbedrijven teren al maanden in op hun reserves"

Marie-Hélène Zengerink, directeur Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV)

'Deze crisis verandert de bakkerijsector duidelijk'

Voor de echte energiebesparingen zijn dus grote investeringen nodig. Maar dat geld hebben veel kleine bakkers niet, stelt Zengerink van de NBOV. ,,Veel bakkersbedrijven teren al maanden in op hun reserves." Bovendien is er onzekerheid over de techniek waarin je moet investeren, legt Berghuis uit. ,,Een jaar geleden had de bakkerswereld niet gedacht in deze situatie te zitten."

De adviseur denkt dat veel bakkers de situatie nu met argusogen bekijken. ,,Als er een tweede ronde met prijspieken komt, dan zullen veel ondernemers mogelijk stoppen." Ondertussen is deze maand een spannende voor veel bakkers. ,,Ik hoor dat veel bakkers per januari een nieuw energiecontract kregen. Tegelijkertijd is januari sowieso een mindere maand."

Sommige bakkers zullen hun zaak mogelijk overdoen aan een branchegenoot met meerdere filialen. ,,Deze crisis verandert de bakkerijsector duidelijk", verwacht Berghuis dan ook.

Lees ook: Hoge energiekosten nekken Ridderkerkse bakkerij: na 112 jaar failliet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws