Nieuws Actueel

Balletdanser begint crêperie op Velperplein

Vasily Glück was ooit balletdanser in de Sovjet-Unie. Nu bakt hij smakelijke flensjes in Crêperie Bon Appétit op het Velperplein, schrijft de Gelderlander.

Harry van der Ploeg | Foto: Rolf Hensel 21 februari 2017

Bij in totaal acht prestigieuze gezelschappen was hij actief. ,,In de theaters van Rusland, Tsjechië, Israël en Duitsland. Ik ben op tournee geweest in de hele wereld."

Russische Roulette

Glück, geboren in de voormalige Sovjet-Unie, staat de liefhebbers van de crêpes te woord in het Engels en kan ook met Duits aardig uit de voeten. ,,Nederlands is te lastig." De liefde bracht hem naar Arnhem. Hij is in de Gelderse hoofdstad neergestreken bij zijn vriendin, de Canadese danseres bij Introdans Angelica Villalon.

Zijn leven als zelfstandig ondernemer op het Velperplein bezorgt hem gemengde gevoelens. ,,Russische roulette", grapt hij met de mimiek van Charlie Chaplin, zijn commerciële kansen beschouwend. Glück heeft een jaarcontract getekend voor de huur van de Stadskiosk en moet 1.500 euro per maand ophoesten. ,,Met bijkomende kosten komt het neer op 2.000 euro", verzucht Glück. ,,Ik kreeg te horen dat het prima kon op zo'n drukke plek in de stad."

Carrièreswitch

Inmiddels koestert hij grote twijfels over de verdiensten. ,,De meeste mensen lopen mijn zaak voorbij en kijken niet op of om. Of ze lopen voorbij met een bak patat met mayonaise in hun hand. Ik begin me af te vragen hoe ik dit straks allemaal moet betalen."Arnhem is geen Parijs, heeft Glück ontdekt, waar de scheppers van de crêpes als keizers van de bakplaat hun kunsten vertonen bij de uitgang van elk metrostation. Het is ook geen metropool als Berlijn, de stad waar Glück negen jaar gewoond heeft en waar hij een carrièreswitch doormaakte. ,,Ik ben nu 35 en dan heb je het wel gehad in het ballet. Tenzij je een superster bent. Veel geld heeft het nooit opgeleverd. Je werkt je kapot en je bent dankbaar voor het applaus. Je bent deel van hoogstaande cultuur."

Op zijn 30ste gooide hij het roer om in Berlijn. ,,Ik heb altijd al iets met eten gehad. Veel van dat eten kun je als danser vergeten. Ik wilde af van die taboes, ontdekte in Berlijn mijn passie voor gastronomie. Dat is uit de hand gelopen. Ik heb ervaring opgedaan als kok in restaurants op de hotspots in Berlijn. Mijn grote wens was een zaak voor mezelf te beginnen."

Eindeloos variëren

Zijn marktonderzoekje voor zijn eerste eigen zaak deed hij op zijn gevoel. ,,Er is in Arnhem slechts een beperkt aanbod aan traditionele Europese gerechten. Met crêpes kun je oneindig veel variëren, van zoet tot hartig. Bij mij is alles mogelijk: veganistisch, vrij van gluten- en lactose. Bovendien serveer ik verse wafels, zelfgemaakte soep en maïskolven. Ik ben niet duur, het zou eigenlijk mogelijk moeten zijn hier."