Actueel

Bank of England verhoogt rente met grootste stap sinds 1989

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De BoE begon in december vorig jaar als een van de eerste centrale banken met het verhogen van de rente en heeft die nu inmiddels acht keer op rij opgeschroefd, tot een niveau van 3 procent. De rente staat daarmee weer op het hoogste niveau sinds de financiële crisis in 2008. Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder en is er minder geld beschikbaar, wat de prijzen moet drukken.

De rentestap van 0,75 procentpunt was conform de verwachting van economen. Eerder hielden veel marktkenners nog rekening met een renteverhoging van een vol procentpunt. Dat kwam door de vrees dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk verder zou worden aangejaagd door de plannen van voormalig premier Liz Truss, waardoor de centrale bank harder zou moeten ingrijpen. Truss wilde onder meer de belastingen verlagen en flink meer uitgeven. De onrust die daardoor ontstond op de financiële markten kostte haar uiteindelijk de kop.

Terugdraaien belastingverlagingen

De nieuwe Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, heeft inmiddels bijna alle belastingverlagingen teruggedraaid. En onder de nieuwe premier Rishi Sunak, die als fiscaal conservatief te boek staat, namen de verwachtingen over de omvang van de toekomstige rentestappen door de Bank of England, weer af.

Lees verder onder de advertentie

De beleidsbepalers van de centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Zeven van de negen bestuurders stemden voor een renteverhoging met 0,75 procentpunt. Eentje had liever een rentestap van 0,25 procentpunt gezien en een ander stemde voor een verhoging van 0,5 procentpunt. De beleidsmakers verklaarden daarnaast te zullen blijven optreden om de inflatie te bestrijden, maar mogelijk met kleinere rentestappen in de toekomst.