Nieuws Actueel

'Bar Lux moet een chique tent worden'

Aan de Noordendijk opent deze maand een nieuwe cocktailbar. Bar Lux wordt een luxe, hippe bar met allure, aldus eigenaar Marc Boileau (29). "Met led-verlichting en leren loungebanken. Ik wil de allure van het Rotterdamse nachtleven naar Dordt halen. Bars met een huiskamergevoel zijn er al genoeg", zegt hij in het AD.

Jan-Dirk Verhey | Foto: Rinie Boon 22 februari 2016

Bar Lux

Een echte cocktailbar noemt hij zijn zaak niet, maar er zijn wel twaalf verschillende cocktails te bestellen. "Ik wil niet dat het Dordtenaren afschrikt, het is een loungebar. Maar als het gaat lopen, zetten we wat meer speciale cocktails op de kaart. Met vuur bijvoorbeeld", legt hij uit.

Veel geslooptBar Lux opent in wat voorheen bruine kroeg Dickie's was, onder de molen op de Noordendijk. "Alles was eikenhout en bruin. We hebben veel gesloopt en verbouwd", zegt Boileau. "We hadden laatst zes oude gasten van Dickie's in de zaak. Die sloegen steil achterover. Het is heel chic geworden."

Boileau zegt te mikken op publiek van een jaar of 25. "We willen het Lijnbaanpubliek hier niet hebben. Dat weren we bewust. We zijn niet racistisch, maar we willen een zakelijke, chique tent zijn met een wat ouder publiek", zegt hij. "Ik doe dit samen met de eigenaar van café Sint Joris op de Voorstraat. Hij is zelf Turks en hij kent die gasten, dus dat is fijn. Die jongens zijn welkom in zijn theehuis, maar niet bij ons."

Hoe hij denkt hier controle over te houden? "We werken in de weekeinden met een portier en hebben een streng deurbeleid", zegt Boileau. "Met een trainingspak, sportschoenen en een petje kom je niet binnen. Dan valt 90 procent van die gasten al af."

Burgemeester Arno Brok sloot eerder een theehuis in de wijk, omdat daar harddrugs werden gevonden. Brok liet weten niet te rusten voordat de rust in het Lijnbaangebied terug is. Overlastgevers en horeca die zich niet aan de regels houden, pakt hij aan.