Nieuws Actueel

Zo profiteer je als ondernemer optimaal van blockchain

De ontwikkelingen rond bitcoin en blockchain kunnen je de afgelopen tijd niet zijn ontgaan. De blockchain is kort gezegd de technologie achter de bitcoin. Een technologie die volgens experts een digitale revolutie teweeg zal brengen. Specialist Nelleke Jans neemt je kort mee in de werking, de mogelijkheden en enkele juridische implicaties.

Nelleke Jans | Foto: Eric Brinkhorst 23 mei 2018

Nelleke jans blockchain

Blockchain

De blockchain is simpel gezegd een gedistribueerd grootboek. Je kunt deze zien als een aaneenrijging van 'blocks', waarbij elk blok bestaat uit een bepaalde hoeveelheid transacties. De blockchain is decentraal. Er is dus geen centrale server of locatie waar alle informatie is opgeslagen. Een block komt pas tot stand na verificatie door een netwerk van computers: de 'nodes'. Is een transactie eenmaal goedgekeurd, dan kunnen transacties praktisch niet worden gewijzigd of ongedaan worden gemaakt. Deze eigenschappen bieden mogelijkheden voor diverse toepassingen.

Lees ook: Vraag naar crypto-personeel explodeert; dit is waarom

Havenbedrijf Rotterdam

Zo onderzoeken banken, verzekeraars, pensioenfondsen, zorginstellingen, en de logistieke sector inmiddels de mogelijkheden van deze technologie. ABN Amro experimenteert bijvoorbeeld met Havenbedrijf Rotterdam om scheepsladingen te registreren via een blockchain. Waar voorheen informatie bij de importeur, exporteur, het Havenbedrijf, de douane en bank apart werd geregistreerd, is nu sprake van slechts één locatie waar alle informatie wordt opgeslagen. Dit kan veel tijd (en geld) besparen.

Juridisch interessant

Met de blockchain kan dus een onveranderlijk, openbaar register van transacties worden bijgehouden. Dit maakt de blockchain ook juridisch interessant.

Privacygevoelige informatie

Hoe zit het bijvoorbeeld met de bescherming van privacygevoelige informatie? Persoonsgegevens in een blockchain kunnen niet worden aangepast of verwijderd. Een andere actuele kwestie betreft de initial coin offerings (ICO). Een ICO is een opkomende methode om via een blockchainplatform (start)kapitaal op te halen bij investeerders. De juridische inrichting van een ICO bepaalt of de Wet financieel toezicht van toepassing is, en daarmee of sprake is van regulering door De Nederlandsche Bank of Autoriteit Financiële Markten.
Blockchain is dus hot. Ook voor wat betreft de regulering staat de ontwikkeling niet stil. Deze houden wij nauwlettend in de gaten. In september organiseren wij een event over blockchain. Meer weten? Meld je aan via kienhuishoving-academy.nl.

Nelleke Jans, Joris Ikink en Ilonka de Boer schreven deze bijdrage uit naam van Kienhuis Hoving advocaten en notarissen in Enschede.