Nieuws Actueel

Bedrijfsleven komt met plannen bereikbaarheid Rotterdam

In een rollercoaster door de stad, of een aparte rijbaan voor zelfrijdende auto's op de A20. Tussen de tientallen plannen van ondernemers voor een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio zitten enkele opmerkelijke ideeën. De Verkeersonderneming maakt vandaag bekend met welke tien initiatieven ze verder wil. Het AD zet er vijf op een rij.

Abdel Ilah Rubio 14 april 2016

Kabelbaan bereikbaarheid openbaar vervoer

Een van de drie plannen die misschien al op korte termijn kan worden uitgevoerd, is de onbemande shuttlebus ROTS, die tussen metrostation Meijersplein en Rotterdam Airport moet gaan rijden.

Het concept van een onbemande bus is in Rotterdam niet nieuw. Maar deze kan meer dan de bestaande onbemande voertuigen die al jaren tussen Kralingsezoom en bedrijventerrein Rivium rijden, vertelt Johan Janse van het bedrijf JJ Advies. "Het grote verschil is dat deze geen eigen baan meer nodig heeft. Hij rijdt gewoon tussen het andere verkeer."

BelangstellingDe onbemande shuttle is slechts een van de vele plannen die ondernemers de afgelopen maanden indienden bij de Verkeersonderneming. Dit samenwerkingsverband van overheden en het Havenbedrijf gaat de komende maanden aan de slag met de tien beste ideeën.

"We hebben geconstateerd dat er belangstelling is van de private markt en kijken nu wat we daarmee kunnen", zegt woordvoerder Monique Monster. Daarbij zal niet alleen worden gekeken naar de financiële haalbaarheid, maar ook of het plan past bij de doelstellingen van de Verkeersonderneming.

RollercoasterDe onbemande ROTS maakt een grote kans. Datzelfde geldt voor een grote volautomatische parkeertoren bij metrostations. De Secured Truck Buffering van Ballast Nedam staat ook op dezelfde lijst. Dit laatste initiatief zorgt ervoor dat vrachtwagens naar de Rotterdamse haven tijdelijk op een beveiligde parkeerplaats langs de snelweg kunnen staan, totdat de terminal waar ze moeten laden of lossen weer bereikbaar is.

Daarnaast zijn er nog zeven ideeën die de Verkeersonderneming de moeite waard vindt, zoals een kabelbaan over de Maas, een snelle rollercoaster naar Rotterdam Airport, een aparte rijstrook op de A20 voor zelfrijdende auto's, andere truckparkings en andere vormen van onbemand vervoer naar Rotterdam Airport. Deze plannen probeert de Verkeersonderneming onder te brengen bij andere partijen, zoals de gemeente Rotterdam.

Zonder chauffeur de weg op

Het concept van een onbemande shuttlebus in Rotterdam is niet bepaald nieuw. Tussen metrostation Kralingse Zoom en bedrijventerrein Rivium rijdt al jaren zo'n busje. Maar de techniek is inmiddels zo vergevorderd dat onbemande shuttles tegenwoordig ook tussen het andere verkeer kunnen rijden.

ROTS, een nieuwe shuttlebus die reizigers vanaf station Meijersplein naar de luchthaven moet vervoeren, is zo'n vervoermiddel. Volgens mede-initiatiefnemer Johan Janse is de kans op ongelukken nihil. "Je kunt het vergelijken met de Google Car", zegt hij. Het voertuig is uitgerust met sensoren en andere systemen om de omgeving te scannen. "Loopt er iemand voor de baan, dan stopt hij meteen." In het begin zal er wel een gastheer meerijden.

Met de kabelbaan naar Zuid

Een van de initiatieven waarvan de Verkeersonderneming gecharmeerd is, is het plan voor een kabelbaan over de Nieuwe Maas van Arcadis en de Oostenrijkse liftfabrikant Doppelmayr. Deze hoge verbinding zou volgens de initiatiefnemers een goede aanvulling kunnen zijn op bestaande ov-verbindingen tussen Noord en Zuid. Mensen kunnen er niet alleen snel mee van de ene naar de andere rivieroever, het zou ook een grote toeristische attractie kunnen worden. Het plan eindigde niet in de top 3, maar kreeg wel de aanmoedigingsprijs. Het zou overigens niet de eerste kabelbaan van Rotterdam zijn: in 1970 hing er tijdelijk een over de binnenstad in het kader van de culturele manifestatie C'70. Een plan van voormalig PvdA-wethouder Dominic Schrijer voor een kabelbaan van de Euromast naar het ss Rotterdam strandde in 2007 op te hoge kosten.

In 5 minuten op het vliegveld

Dit is misschien wel het plan dat het meest tot de verbeelding spreekt: de City Coaster. Deze superlightrailverbinding tussen Rotterdam Airport en Rotterdam Centraal is geïnspireerd op de achtbaan, maar dan zonder loopings en snelle bochten. De rollercoaster rijdt zonder chauffeur en kan zeer snel van de ene plek in de stad naar de andere. De superlightrail is relatief makkelijk aan te leggen en kan ook op andere routes worden gebruikt.

"Dit vinden wij echt wel een systeem voor een stad als Rotterdam", zegt Erik Jongenotter van het bureau Witteveen+Bos. De baan en de karretjes zijn zo licht dat het vervoerssysteem overal in de stad kan worden gebruikt. "Je zou het bijvoorbeeld ook op Rotterdam-Zuid kunnen inzetten op plekken waar de metro niet komt, om mensen naar de metro te brengen." De techniek heeft zich in de praktijk al bewezen. Aan achtbanen worden namelijk de hoogste eisen gesteld wat betreft veiligheid en snelheid. Groot voordeel is de snelheid. "Je bent binnen 5 minuten op het vliegveld."

Wachten op je beurt

Vrachtwagens die op een terminal in de Rotterdamse haven moeten zijn, staan nu vaak in lange rijen op de weg te wachten totdat ze aan de beurt zijn. Ballast Nedam bedacht daarom Secured Truck Buffering. Chauffeurs die onderweg zijn naar een drukke terminal worden naar een beveiligde parkeerplaats langs de snelweg gedirigeerd, waar ze kunnen wachten totdat het minder druk is.

"Zij gaan hiervoor samenwerken met terminals", vertelt Monique Monster van de Verkeersonderneming. Die geven door wanneer ze weer ruimte hebben om de trucks te ontvangen. De chauffeurs krijgen dan automatisch een waarschuwing om te vertrekken. Op die manier hoeven ze niet onnodig op de weg te staan. En dat zorgt voor minder files op de weg.

Makkelijk parkeren in een toren

Een van de drie plannen die kans maken om snel te worden uitgevoerd, is de City Parking Tower van Autopark Groep/SWINN. Deze grote parkeertoren moet, als het aan het bedrijf ligt, komen bij metrostations op de nieuwe Hoekse Lijn, de verbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland. De parkeertoren biedt plek aan maximaal 280 auto's. De bedenkers geloven dat automobilisten met zo'n voorziening nabij stations makkelijker overstappen op het openbaar vervoer.

Bij aankomst hoeven automobilisten namelijk alleen hun auto op de begane grond achter te laten en uit te stappen. De auto wordt vervolgens automatisch door het systeem ergens in de toren gezet. Als mensen hun voertuig weer komen ophalen, gaat dat net zo makkelijk. Het ophalen van je auto duurt hooguit 3 minuten, aldus de initiatiefnemers. Elders in de wereld, bijvoorbeeld in Dubai, staan al van zulke torens.