Nieuws Actueel

Bedrijfsleven: staatssecretaris moet IT-problemen douane oplossen

Staatssecretaris Aukje de Vries, die de douane onder haar hoede heeft, moet de verstoringen van de IT-systemen van de dienst op korte termijn oplossen. Daartoe roept ondernemersorganisatie evofenedex op. Al weken kampt de douane met IT-problemen. Die zorgen voor extra werk bij bedrijven die goederen willen exporteren.

Van onze redactie 18 augustus 2022

Douane IT minister oplossen evofenedex transport logistiek

Foto: Shutterstock

De problemen doen zich volgens evofenedex niet voor in het aangiftesysteem, maar in systemen van de douane die ook gebruik maken van dezelfde infrastructuur als de Belastingdienst. Die dienst kampt ook al langer met IT-problemen en stuurde onlangs daarover brieven naar burgers dat hun aangiften daardoor langer duren.

De douane heeft volgens evofenedex maatregelen genomen om de eigen systemen 'robuuster' te maken, maar de dienst kan niet uitsluiten dat (ver)storingen opnieuw optreden. Wel stelt de brancheorganisatie dat de douanesystemen de afgelopen dagen minder uitval laten zien.

Lees ook: Personeelstekort en inflatie blijven grootste zorgen voor exporterende bedrijven

Oplossingen voor knelpunten

In een recent overleg tussen de partijen is afgesproken dat de huidige noodprocedure bekeken wordt. Ook worden eventuele knelpunten opgelost en onderzocht of er op een andere manier gewerkt kan worden die minder belastend is.

Evofenedex doet de oproep ook namens onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW, transportbranchevereniging Transport & Logistiek Nederland (TLN) en expediteursorganisatie Fenex.

Staatssecretaris Aukje de Vries. Foto: ANP

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws