Actueel

Bedrijfsleven wil betrokken worden bij aanschaf defensiematerieel

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

In het huidige aanbestedingstraject voor de nieuwe onderzeeboten is volgens de organisaties bijvoorbeeld geen eis voor het betrekken van de Nederlandse industrie bij de bouw opgenomen. Hierdoor ontstaat het risico dat Nederlandse bedrijven straks buitenspel staan.

Er is veel kennis en kunde bij de Nederlandse maritieme bedrijven, de werven en toeleveranciers op het gebied van onderzeeboottechnologie, zegt Bas Ort, voorzitter van Netherlands Maritime Technology (NMT). "Het stellen van eisen aan de inzet daarvan in bouw, gekoppeld aan onderhoud, is essentieel voor het behoud van de Nederlandse maritieme branche."

Onderhoud

Daarnaast vindt het onderhoud van de onderzeeboten naar verwachting pas vanaf 2040 plaats. Nederlandse bedrijven zouden daardoor volgens Ort hun kennis en kunde tot die tijd moeten zien vast te houden zonder het direct te kunnen gebruiken. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf is dit een grote uitdaging.

Lees verder onder de advertentie

Volgens voorzitter Theo Henrar van FME heeft een buitenlandse werf die de aanbesteding wint nu ook weinig reden om de Nederlandse industrie bij de hoogtechnologische systemen in de onderzeeboot te betrekken. Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, wijst daarnaast op de positieve effecten van de innovaties die voortkomen uit de samenwerking van defensie, bedrijfsleven en kennisinstellingen, op de rest van de economie.