Nieuws Actueel
Bedrijven: geen extra waarschuwingen voor fraude

Nederlandse bedrijven die worden misbruikt voor zogeheten phishing-mails, gaan de consument daarvoor niet extra waarschuwen. Dat blijkt uit een rondgang van DeOndernemer.nl.
De Fraudehelpdesk wilde dat bedrijven het heft in eigen hand namen om onwetende consumenten attent te maken op deze mailtjes. Hierin wordt onder valse voorwendselen gevraagd om persoonlijke gegevens. Zo wordt er een cadeaukaart beloofd, een boodschappenbon of een ticket om onbeperkt met de trein te kunnen reizen.
Steeds bedrieglijker“Wij hebben geen opsporingsbevoegdheid”, laat Ellen Prummel van de Fraudehelpdesk weten aan deze site. “Wij zijn een organisatie die toeziet op de fraude. In 2015 kregen wij 4415 meldingen, waarvan 203 mensen ook echt financiële schade ondervonden van in totaal 355.000 euro.” Volgens de zegsvrouw zijn het echt niet alleen ouderen of naïeve mensen die weinig van het internet weten die in de mails trappen. “De mailtjes worden steeds bedrieglijker. Vroeger leken die mails nergens op en stonden ze vol fouten, maar tegenwoordig kopiëren criminelen hele teksten en lay-outs van de bedrijven uit wiens naam ze mailen. Vaak maken ze complete websites na waarop mensen hun gegevens moeten invullen.”
Verwarrend “Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook”, zegt Eric Trinthaar van de NS tegen DeOndernemer.nl. “Wij krijgen veel vragen van consumenten over de mailtjes met bijvoorbeeld gratis dagkaarten. We zien dat dat echt in een golfbeweging gebeurt. Wij verwijzen ze dan naar onze website, waarop wij uitleg geven. Deze mails komen niet van de NS af. Ook via social media zijn wij hier erg actief in.” Extra waarschuwingen, waar de Fraudehelpdesk voor pleit, ziet de vervoerder echter niet zitten. “Het zou alleen maar verwarrend zijn als we hier bijvoorbeeld een reclamecampagne voor gaan starten. Daar zijn wij de instantie niet voor en het is niet de boodschap die wij willen uitdragen.”
Beschermd beeldmerk Ook bij de Mediamarkt is men niet blij met de spammailtjes waarin het logo, de teksten en de naam van de groothandel worden gebruikt. Head of security Ton van der Meij heeft hier in het verleden ook aangifte van gedaan. “Dat is natuurlijk een formaliteit, maar ons beeldmerk is wel beschermd. Ook wij maken gebruik van social media en onze website om de fraude toe te lichten. Daarnaast melden we de gevallen aan Opgelicht.”
Filmpje Albert Heijn gaat ook niet extra waarschuwen, maar zet zich eveneens actief in om het aantal slachtoffers zo veel mogelijk te beperken. “We doen ons best om klanten te behoeden voor deze nepacties en blijven dat waar mogelijk ook doen.” In december zette het bedrijf een waarschuwend filmpje online, maar de supermarkt gaat eveneens geen extra campagne beginnen. Ook Jumbo voorziet klanten via internet van informatie en hangt kleine posters in de winkels.
Mysterie Hoe de malafide bedrijven aan de mailadressen komen is een raadsel, stelt de woordvoerster van de Fraudehelpdesk. “Het is een heel schimmig gebied: het kan zowel legaal als illegaal gebeuren. Er zwerven hele lijsten met persoonlijke gegevens en e-mailadressen rond.”
Samenwerking Zou een gezamenlijke reclamecampagne van alle getroffen bedrijven een idee zijn? “Dat hebben we voorlopig niet voorzien”, laat de NS weten aan DeOndernemer. “Maar we nemen het idee mee. Wellicht is het een interessante optie.”