Nieuws Actueel

Bedrijven met een koninklijk randje in Zwolle

Nederland kent 400 bedrijven die van de koning het predicaat Hofleverancier hebben ontvangen. Anders dan de naam doet vermoeden, leveren deze bedrijven tegenwoordig lang niet altijd producten aan het koningshuis. Dat de Oranjes wel degelijk gebak van de Zwolse banketbakkerij Lindeboom aten en een boek van uitgeverij Waanders lazen is puur toeval. Dit schrijft de Stentor op maandagochtend.

Jaco Meijboom | Foto: Frans Paalman 25 april 2016

Hofleverancier koningsdag 2016 frans paalman

Als de koninklijke familie woensdag Zwolle bezoekt zouden zij inkopen kunnen gaan doen bij een aantal 'koninklijke' bedrijven. De Zwolse banketbakker Lindeboom, J.C. Olland medische hulpmiddelen, lunchroom Blocks, staalleverancier O. de Leeuw en uitgeverij Waanders mogen zich alle hofleverancier noemen.

Grote bedrijven die buiten de landsgrenzen van betekenis zijn, minstens honderd jaar bestaan en meer dan honderd werknemers hebben, ontvangen het predicaat Koninklijk. In Zwolle kregen de Koninklijke Orkestvereniging Thomas A Kempis en Van Wijhe Verf deze onderscheiding.

GevelBij patisserie Lindeboom aan de Kerkstraat pronkt het wapen 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' aan de gevel. "De familie Lindeboom werd in 1949 gevraagd een taart te maken voor de verjaardag van koningin Juliana", vertelt eigenaresse Marleen Degens. "De taart viel zo goed in de smaak dat de taart ook aan de prinsesjes in Soestdijk gebracht moest worden. Prinses Beatrix heeft er dus ook van kunnen snoepen."

Van waardeDie ervaring heeft indruk gemaakt, want in 1982 heeft zij de Zwolse patisserie opnieuw bekroond met het predicaat Hofleverancier. "We hebben ongeveer vier jaar geleden met Moederdag een taart gemaakt voor Beatrix."

"Toeristen zien het wapen aan de gevel en komen daarom binnen. Het is nog steeds van waarde." Voor Degens zelf ook. "Het is een bevestiging dat we kwaliteit en service leveren."

AanvraagHet predicaat loopt in 2018 af. "We gaan een nieuwe aanvraag indienen." De cirkel is voor Degens rond als Willem-Alexander op Koningsdag een hap Lindeboomtaart neemt. "Maar we zijn realistisch: het is een vol programma en we zitten niet aan de route."

TrotsDe medewerkers van J.C. Olland aan de Kamperstraat zijn ook trots op het wapen aan de buitenmuur. "Dit bedrijf bestaat 118 jaar. We ontvingen een akte en predicaat in 1998", zegt Marsha Visser. Het bedrijf verkoopt medische hulpmiddelen en is door de familie Visser in 1974 van de familie Olland overgenomen. "Omdat er toen niets aan de naam en de bedrijfsvoering veranderd is, konden we het predicaat na 100 jaar aanvragen."

Visser denkt dat de waarde van de titel Hofleverancier bij jongeren niet meer bekend is. "Bij ouderen wel en het is voor ons nog steeds bijzonder. Het laat zien dat je als zelfstandige al die jaren doorstaan hebt." Ook in oorlogstijden wisten ze te overleven. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag alles vrijwel stil, daarna specialiseerde het bedrijf zich in medische hulpmiddelen, orthopedie en optiek."

AangescherptPrinses Beatrix heeft de voorwaarden na haar aantreden in 1980 flink aangescherpt. Dat de Zwolse ondernemingen het predicaat onder haar nieuwe richt- en gedragslijnen ontvingen maakt het voor Visser extra speciaal. "Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, we zijn als ondernemers doorgelicht en er worden eisen gesteld aan de kwaliteit die je levert."

Waanders uitgeverij en boekverkopers werd als eerste met deze hernieuwde titel bestempeld. "Dat was een hele eer", vertelt Wim Waanders. "Omdat we de eerste waren mochten we de koningin ontmoeten op het paleis." Dat de uitgeverij later boeken drukte voor de collectie van Oranje-Nassau is toeval. "We werden gevraagd omdat we als een van de weinigen gericht zijn op kunst, cultuur en geschiedenis."