Nieuws Actueel
Beers/Brickworks ontwerpt interieurs voor horeca
Kariene van Steenoven uit Klundert is horeca-architect. Haar droom? De suikerfabriek aanpakken, schrijft BN de Stem.

Zelfs van haar cv maakt ze een kunstwerkje. De ontwerpster pakt een kartonnen kaartje en schrijft daarop geconcentreerd in prachtige letters haar gevolgde studies. "Schrijven doe ik liever dan typen", zegt Kariene van Steenoven (45) in haar werkkamer aan de Klundertsedijk. Vanaf deze plek ontwerpt ze met Nicole van Beers onder de naam Beers/Brickworks interieurs voor de horeca. Een boeiend vak, zo blijkt, waar veel psychologie bij komt kijken.
"Mijn compagnon en ik willen eerst alles van de ondernemer weten. Wat is zijn passie, wat is zijn wereldbeeld en wat maakt hem als mens bijzonder, onderscheidend? Dat alles vertalen we in ons ontwerp."
Interessant werk"Zeker. Horeca-ondernemers snappen steeds meer dat hun zaak pas goed loopt als hij of zij zich er zelf echt goed in voelt. Maar dat is niet altijd simpel te realiseren. Zo hadden we recent de ondernemer van Le Grand Café in Arnhem als klant. Hij bezat letterlijk honderden spullen die allemaal leuk genoeg waren voor zijn nieuwe interieur. Maar uit die hoeveelheid kon hij maar geen selectie maken. Op ons advies koos hij uiteindelijk voor alles wat blauw was. In de verzamelkast hangen nu een verkeersbord, een etalagepop; de gekste dingen, allemaal in het blauw, haha. De nieuwe zaak past hem als een warme winterjas. Het magische is dat de klant dat positieve gevoel direct voelt en deelt met zijn vriendenkring, zijn netwerk. Als dat lukt, is ons doel bereikt."
Waar bent u het meest trots op?"Hier in de buurt is dat Villa Pastorie in Tilburg. Schitterend! In de woonkamer van deze oude pastorie wordt gegeten en in de keuken geborreld en geluncht. Er zijn allerlei gezellige kamertjes waar klanten zich kunnen terugtrekken. Het interieur heeft niet een specifieke stijl. Maar wel een stijl waarbij de opdrachtgever en dus ook zijn clientèle zich direct welkom voelt."
Speelt het interieur zo'n belangrijke rol?"Zeker! Je regisseert het gevoel. een voorbeeld: in sommige horecagelegenheden staat de bediening op een verhoging. De ondernemer heeft daarvoor ongetwijfeld plausibele redenen, maar onze keuze is het niet. Met een hogere ooghoogte creëer je namelijk direct afstand. Veel disco's of dansgelegenheden zijn volgens ons te veel poeha en blabla. Voor het wow-effect? Prima! Maar voelt de klant zich direct welkom? Alles draait om de eerste indruk. Waarom moet het personeel in veel zaken ver van de entree staan. Of ziet de gast direct de afwas? Ook ligt de focus vaak te veel op een indrukwekkend barontwerp. Maar effectiever is het om in te zoomen op de barkast. Daar kijken de bargasten immers naar. Ben je whisky-specialist, vul dan je kast met de beste merken. Is koffie je specialiteit, zorg dan voor een glanzend koffieapparaat als eyecatcher."
Wat is momenteel de trend?"Alles wordt lokaler, gastvrijer, intiemer. Zelfs in de grote steden komt het dorpscafé terug. De moderne bruine kroeg wordt meer en meer het verlengstuk van de huiskamer. En eettentjes worden zoals de keuken thuis. Het is een reactie op een wereld die alsmaar groter wordt, maar die ook als meer onveilig, bedreigend en onpersoonlijk wordt ervaren. Tot 2008 was luxe de mode, blingbling, het kon niet op. De crisis schudde veel ondernemers wakker. Nu de goede zaken uit de crisis klimmen, investeren veel ondernemers in eigenheid, warmte, kwaliteit in combinatie met duurzaamheid. Die ontwikkeling past bij mijn interesses en mijn passie om de wereld humaner, liever te maken."
Hoe doen de horeca-ondernemers het in de gemeente Moerdijk?"Café 't Poeleke bij het station van Lage Zwaluwe straalt de bezieling uit waar ik op doel. Datzelfde heb ik ook bij Chiara, de ijswinkel in Zevenbergen. Maar in het algemeen is het te braaf, te veilig. Ik mis lef. Veel ondernemers denken te snel: o, dat slaat bij ons toch niet aan. Wil je je onderscheiden, stap dan uit die comfortzone. Maar vrijheid blijheid. Ik oordeel niet graag. Ik kan het wat betreft onze gemeente ook niet echt. Ik ga hier al jaren niet meer uit. Wel ga ik met mijn gezin regelmatig naar restaurant Villa Augustus in Dordrecht of naar het strandpaviljoen Houtse Meer, bij Den Hout. Geweldige tenten! Het kroegwalhalla is voor mij trouwens Vlaanderen. Ik was laatst in Gent, daar word ik zo gelukkig."
Bent u een kroegtijger?"Vroeger zeker. Maar vanwege mijn opgroeiende kinderen bezoek ik kroegen hoofdzakelijk nog vanwege mijn werk. Mijn compagnon zit in Tilburg, onze werkbesprekingen doen we altijd in een voor ons onbekende kroeg, vaak in een niet zo bekende stad. Soms bezoeken we zes kroegen per dag, zeker de nieuwe. Heel inspirerend."
Wat is uw ultieme droom?"Haha. De Zevenbergse suikerfabriek op de kaart zetten. Met groene zoden, woningen, winkels en natuurlijk prachtige horeca. Als kind fascineerde dat industriële me al."