Nieuws Actueel

Beleggers straffen Philips af voor kwartaalresultaten

Philips is maandag door beleggers op het Damrak afgestraft voor zijn resultaten over het afgelopen kwartaal. Het zorgtechnologiebedrijf kende op zich een goed kwartaal en schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar op, maar beleggers maakten zich zorgen over de nieuwe orders. Die namen voor het vierde kwartaal op rij af. Het aandeel verloor bijna 6 procent.

ANP 24 juli 2023

Philips zei verder dat de afhandeling van de terugroepactie van slaapapneu-apparaten de hoogste prioriteit blijft. Volgens het bedrijf is het overgrote deel van die apparaten inmiddels vervangen. De terugroepactie heeft Philips al veel geld gekost voor reparaties, maar ook mogelijke schadeclaims kunnen duur uitvallen. Topman Roy Jakobs gaf in algemene zin aan dat hij tevreden is met de gang van zaken bij het zorgtechnologiebedrijf.

Beleggers namen verder weinig risico in afwachting van de rentebesluiten van de centrale banken later deze week. Zo begint de Amerikaanse Federal Reserve dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en komt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bijeen. Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone zullen de rentetarieven vrijwel zeker met een kwart procentpunt worden verhoogd.

Kosten besparen

De AEX-index sloot de eerste handelsdag van de week 0,3 procent in de min op 771,55 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 930,25 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent. Parijs daalde 0,1 procent.

Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger in de AEX-index met een winst van 1,8 procent. KPN klom 0,9 procent na publicatie van de resultaten. Het telecomconcern deed in het tweede kwartaal vooral goede zaken op de zakelijke markt. Ook bij mobiele telefonie kreeg het bedrijf er klanten bij. Door kosten te besparen wist KPN de nettowinst eveneens op te voeren.

Prijzen verlagen

In Dublin zakte Ryanair ongeveer 6 procent. De Ierse budgetvlieger boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij het sterke herstel van de vraag naar vliegreizen. Ryanair denkt dit jaar wel wat minder passagiers te vervoeren dan gehoopt door vertragingen van de levering van nieuwe toestellen door vliegtuigfabrikant Boeing. Ook overweegt de luchtvaartmaatschappij zijn prijzen deze winter te verlagen doordat consumenten prijsbewuster zijn geworden door de hoge inflatie.

De euro was 1,1078 dollar waard, tegen 1,1117 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 2 procent meer op 78,89 dollar. Brentolie werd ook meer dan 2 procent duurder, op 82,70 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws