Nieuws Actueel

'Ik voel me heel erg verbonden met ZZP'ers'

De Dag van de ZZP'er begon zaterdag met de nodige selfies. Eerst een selfie met het 'heldenmasker' dat iedereen bij binnenkomst ontving vanwege het thema van de dag ('Ben jij een echte ondernemersheld?') en vervolgens een groepsselfie met alle aanwezigen.

Sjan Verhoeven | Foto's: Floris Heuer 2 april 2016

Tuitert2

Lees ook:Leoni Blokhuis van FlowSports is freelancer van het jaar

"Wij geloven in de kracht van de ZZP'er", zei Robbie Sakkers van organisator Victor Mundi tijdens het openingswoordje. "Ze werken veel efficiënter. Meer ZZP'ers betekent dat Nederland innovatiever wordt. Vandaag zetten we de ZZP'er in het zonnetje."Verspreid over de dag werden breakout-sessies en workshops gehouden en kwamen er sprekers, onder wie Annic van Wonderen, Carlijn Bröring en Perry van Beek, maar eigenlijk keek iedereen vooral uit naar Mark Tuitert. Zelf doen"Ik voel me heel erg verbonden met jullie", sprak de Olympisch kampioen schaatsen op de 1500 meter de zaal toe aan het eind van de middag. "Ik heb heel veel respect voor ZZP'ers: mensen die het allemaal alleen moeten doen. Als schaatser voelde ik me ook zo. Niemand kwam me aan m'n handje vasthouden, ik moest het uiteindelijk zélf doen."

Doelen stellenEerder op de dag vertelde Annic van Wonderen, die modesite I Love Fashion News oprichtte, dat doelen stellen een van de belangrijkste dingen is voor een ZZP'er. "Wie van jullie heeft geen duidelijk doel voor zichzelf op papier staan?" Toen er meerdere handen de lucht in gingen: "Huiswerk voor komende week: formuleer een doel. Want hoe weet je anders waar je het voor doet?"Zelf oplossenAlexandra Smith, trainer in storytelling, legde uit hoe ze in een slecht jaar haar omzet wist te verdubbelen. "Ik had in 2012 een slecht jaar. In 2013 ging het ook niet zo goed, en ik raakte gefrustreerd. Ik dacht bij mezelf: ik ben zelfstandig ondernemer, dus ik moet dit zelfstandig oplossen. Wie van jullie is het daarmee eens?" Degenen die hun hand opstaken kregen meteen een standje. "Foei! Je moet juist hulp inschakelen als dat jou verder kan helpen."

Freelancer van het jaarAan het eind van de middag werden nog de nodige prijzen uitgereikt. Zo werd in tien categorieën, waaronder advies en consultancy, e-commerce en retail en coaching de freelancer van het jaar bekendgemaakt. Daarna volgde de publieksprijs en vervolgens de belangrijkste prijs van de dag: freelancer of the year. Die ging naar Leoni Blokhuis van FlowSports, die eerder al in de categorie advies en consultancy won én de publieksprijs in de wacht sleepte. Via een liveverbinding maakte burgemeester Eberhard van der Laan bekend dat Blokhuis had gewonnen. Ook vertelde hij over zijn verleden als ZZP'er. "Ik ben 25 jaar advocaat geweest en heb een eigen kantoor gehad. Dat was de beste beslissing die ik ooit heb genomen." Als zijn loopbaan als burgemeester voorbij is, zou hij zo weer aan de slag willen als zelfstandige. "Dan spijker ik een bordje op m'n deur met 'advocaat' en ga ik zonder personeel een hele fijne toekomst in."