Nieuws Actueel

Beperking personeel geschrapt uit namen van lunchrooms

'Josti's' serveren er nog altijd de tosti's en 'downies' bereiden de brownies. Maar dat het personeel een beperking heeft, zien we niet meer terug in de namen van de lunchrooms. Dat schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Frank Jansen 21 oktober 2016

Happy Tosti

Gasten wiebelen op de schommels die als stoelen dienen. Ze nippen van hun koffie en vooral genieten ze van tosti's in alle soorten en maten, deze donderdagmiddag bij Happy Tosti aan de Korte Poten. Vrijwel alle tafels en stoelen zijn er rond lunchtijd gevuld. Hippe meiden fotograferen hun huisgemaakte limonade - zeer Instagramwaardig! - en ambtenaren staan in de To Go-rij om een broodje mee te nemen voor tijdens de pauze. Oma's met kleinkinderen knikken goedkeurend naar het hardwerkende personeel.

Psychische beperking

Personeel dat nét even anders is dan de bediening in een 'doorsnee' lunchroom, want het grootste deel van de medewerkers heeft een psychische beperking, zoals het Syndroom van Down. Tot voor kort waren nieuwe gasten daar al vóór binnenkomst van op de hoogte, de naam Tosti van Josti liet weinig te raden over. Nu staat er met grote letters Happy Tosti op het raam. En in de zaak, op de menukaarten en op de website. Nog geen twee jaar na de opening onderging de lunchroom al een naamsverandering. ,,Happy Tosti dekt beter de lading van waar we voor staan", vertelt mede-eigenaar Jasper Kool. ,,Bij ons kun je tosti's krijgen, bereid door vrolijk personeel. Of dat personeel nou 'anders' is, of niet."

Vrolijk

Niet iedereen snapte de naam Tosti van Josti, ontdekten Kool en compagnon Sam Holtus de afgelopen twee jaar. ,,Hoewel Josti voor ons gelijkstaat aan 'vrolijk' en 'blij', dachten sommigen daar anders over", zegt Kool. ,,Dat mondde wel eens uit in reacties en opmerkingen. Bijvoorbeeld: 'Wie is dan Josti, iedereen is toch gelijk?' Het is niet doorslaggevend geweest, maar we hebben die meningen wel meegenomen in ons besluit verder te gaan met een nieuwe naam."

Kritiek

Bij Tosti van Josti bleef het bij een enkele opmerking, eigenaresse Miranda Broers van Brownies & Downies krijgt vaker kritiek op de naam van haar zaak. Het lunchcafé, met vestigingen aan de Thomsonlaan en de Weissenbruchstraat, gaat per 1 november The Upside Café heten. Broers: ,,Ons personeel mag dan een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben, we kijken naar wat zij wél kunnen. Met het woord 'downie' benadruk je juist de beperking, luidde de kritiek van veel gasten. Zelf ben ik moeder van een kindje met het Syndroom van Down, ik kon me daardoor steeds meer in het commentaar vinden. The Upside Café - geïnspireerd door Stichting De Upside van Down - klinkt een stuk positiever."

Zelfstandig

Momenteel is Brownies & Downies nog onderdeel van een Nederlandse franchiseketen, per 1 november gaat de zaak zelfstandig verder. ,,Producten op de kaart worden meer lokaal, biologisch en verantwoord. Maar verder blijft alles zoals het was", aldus Broers.

Derde vestiging

Happy Tosti opent - uiteraard onder de nieuwe naam - in december ook een vestiging in het centrum van Leiden. De derde in twee jaar tijd, want deze maand gingen al de deuren in Hoofddorp open. ,,Het gaat ontzettend goed met ons concept", glundert Kool. ,,We begonnen met tien man personeel in onze zaak in Den Haag, als straks de vestiging in Leiden open is, hebben we zestig man in dienst. Het is spannend, eng soms, maar vooral heel tof om in korte tijd zoveel te bereiken."

'Namen leidden tot uitlachen'

Radiomaker Justin Verkijk stoorde zich bij de opening van Tosti van Josti en Brownies & Downies aan de namen van de lunchrooms. De woorden 'josti' en 'downie' zetten naar zijn mening aan tot uitlachen. ,,De eigenaresse van Brownies & Downies was destijds boos dat ik negatief was over de naam, maar blijkbaar was ik niet de enige", zegt hij nu. ,,Ik denk dat in dit soort zaken het niét de bedoeling moet zijn dat mensen er heen gaan om 'even te lachen'. Door de woorden Josti en Downie in je naam te zetten, roep je dat wel over je af. Goed dus dat ze nu Happy Tosti en The Upside Café heten. Al snap ik die laatste naam nog steeds niet echt. Kies dan iets dat helemáál losstaat van de beperking."

Gerelateerde artikelen

Brownies&downieS opent deuren in Gouda

'Match vinden met beperking'

Ondernemer naait kleding voor mensen met een beperking