Nieuws Actueel

Berry Visser’s Mojo Concerts groeit dankzij cowboy-mentaliteit uit tot wereldmerk

Eind jaren 60 was Mojo Concerts een onstuimig avontuur van een Delftse student. Vijftig jaar later is het een wereldmerk. Oprichter Berry Visser blikt er met enige verbazing op terug bij het AD Delft.

Karl Flieger en Peter van de Stadt | Foto: Daniella van Bergen 5 februari 2018

Berry visser mojo records

Het zaadje voor de ‘geboorte’ van Mojo Concerts wordt geplant tijdens een legendarisch dubbelconcert van The Doors en Jefferson Airplane in het Amsterdamse Concertgebouw. Het is 1967 en Berry Visser is er getuige van.

De Delftenaar boekt dan al een paar jaar singer-songwriters en cabaretiers in een zaaltje van de Delftse studentenvereniging Sint Wolbobo, onder de naam Mojo Theater. Ook is hij de eerste discotheek van Delft gestart: Polly Magoo. Zwaar onder de indruk van het genoemde concert vraagt Visser zich af of het mogelijk is popconcerten te organiseren. Daar blijkt in Nederland grote vraag naar en het is nog vrijwel onontgonnen gebied.

Lees ook: Baas boekers Mojo Concerts over stijgende prijzen en miljoenen betalen

Cowboymentaliteit

Visser start in 1968 een eenmansbedrijf op zijn zolderkamer in Delft. De legende is geboren. ,,Ik was heel jong en wist natuurlijk niet waar ik aan begon”, zegt de Delftse entertainer. ,,Ik dééd het gewoon en had absoluut geen idee dat het ooit zo groot zou worden. Bord voor je kop, cowboymentaliteit, je weet hoe het gaat.”

Na verloop van tijd komt Visser in contact met de in Geulle geboren student Léon Ramakers. Die werkt zich van chauffeur voor Mojo Concerts op tot mede-eigenaar. De gedeelde muziekliefde en het organisatietalent van Ramakers blijken onmisbaar bij het uitbouwen van de samenwerking.

Kanttekening

Pink Floyd, YES, Paul McCartney, Bob Dylan, Madonna, Michael Jackson, The Stones, de lijst van door Mojo Concerts geboekte artiesten past alleen in heel kleine lettertjes op een a4- tje. Maar bij de heldenstatus die automatisch aan al die namen kleeft plaatst Berry Visser een relativerende kanttekening. ,,Artiesten zijn net zulke gewone mensen als jij en ik. Ik heb ook nooit tegen iemand opgekeken, al was het voor een muziekliefhebber als ik natuurlijk wel bijzonder om in die wereld te werken.”

Het is nu nauwelijks nog voor te stellen, maar tot in de jaren 80 liep Visser met honderdduizenden guldens aan concertopbrengsten in plastic tasjes naar Bank Mees & Hope NV op het Oude Delft en later het Noordeinde. Persoonlijk zeulen met zware dozen vol Stones-kaartjes voor een concert in de Kuip is er ook niet meer bij. ,,Ik heb dat allemaal niet zo heel helder meer voor de geest”, zegt Visser, nippend aan zijn koffie in De Sjees. ,,Het is lang geleden, man! Alles gaat tegenwoordig digitaal.”

Lees ook: Hoe Vrienden van Amstel in 20 jaar uitgroeide tot Nederlands grootste muziekevenement

Ook het verhaal dat Mojo-collega Jan-Roel Bisschop de legendarische Prince ergens in de jaren tachtig onder een Rotterdams Hilton-bed vandaan moest plukken nadat die daar uit angst voor onweer onder was gekropen en te laat op het podium van Ahoy dreigde te klimmen, doet niet direct een bel rinkelen. Berry Visser maakt het ‘natte vinger gebaar’ en glimlacht veelbetekenend: ,,Heeft Jan-Roel dat verteld? Zou kunnen. Er gebeurden wel eens dingen...”

Gedrevenheid

Volgens Visser komt het succes, naast keihard werken en goede contacten, met name voort uit ‘gedrevenheid door de liefde voor muziek en talent’. ,,En vergeet de factor toeval niet. Als we op het goede moment de juiste mensen ontmoeten, zien veel mensen dat als iets van de voorzienigheid. Gewoon omdat we veel zaken niet kunnen verklaren. Ik geloof vooral in toeval.”

Toeval of niet, Berry Visser en Mojo Concerts denderen mee in een achtbaan van muzikale en organisatorische hoogtepunten. Het voorlopige resultaat anno 2018: 90 medewerkers op het hoofdkantoor in Delft en een paar honderd Mojo-optredens en festivals per jaar. Berry Visser maakt van die uitgedijde organisatie overigens al 25 jaar geen deel meer uit. De oprichters hebben Mojo verkocht. Het maakt nu onderdeel uit van de Amerikaanse multinational Live Nation.

Holland Pop Festival

Nog heel even diep terug in de tijd. Voor Berry Visser is 1970 een superjaar. Hij zet met zijn medewerking aan het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in Rotterdam mede een ‘monument voor de Nederlandse popgeschiedenis’ neer. De eer voor het oorspronkelijke idee van het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstock is voor de Rotterdamse stadspromotor Georges Knap, Ted van Dael en Toosje Knap. De eerste wil een groot popconcert en vindt bij de dan nog maar 22-jarige Visser niet alleen een gewillig oor, maar ook daadkracht en expertise. Knap laat het regelen van de bands dan ook geheel aan de Delftenaar over.

Op 26, 27 en 28 juni 1970 wordt er geschiedenis geschreven. Bijna 100.000 bezoekers luisteren in het Kralingse Bos naar bands als Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane. Het festival heet officieel ‘Holland Popfestival 1970 - Rotterdam’, maar wordt bekend als het ‘Kralingen Popfestival’. Liefde, vrijheid en muziek zijn die dagen de toverwoorden en Mojo maakt een vliegende start.

In 1978 volgt het eerste stadionconcert in Nederland, met Eric Clapton en Bob Dylan in de Kuip. Anno 2018 regelt Mojo kaartjes voor ongeveer een miljoen bezoekers per jaar, van North Sea Jazz tot PITCH. Met dank aan Berry Visser. Lachend: ,,Vrij Nederland heeft eens een top 75 gemaakt van mensen die Nederland hebben vernieuwd. Daar sta ik in, met onder anderen Cruijff en Beatrix. Dat is toch wel bijzonder. Jij nog koffie?”

Popmuzikanten zijn net zulke gewone mensen als iedereen, ik heb dan ook nooit tegen iemand opgekeken

Berry Visser, oprichter Mojo Concerts