Nieuws Actueel

Bestelbusje razend populair bij dieven

Paolo Laconi | Foto: Ronald Hissink 5 februari 2016

Bestelbus diefstal rik van der meij

In de politieregio’s IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland zijn de laatste tijd veel bestelbussen gestolen. Alleen al in januari ontving de politie in beide regio’s samen 25 aangiften van bestelbusdiefstal. Koploper is Zwolle, waar in januari acht busjes werden gestolen.

De politie spreekt van een piek. "Diefstal van voertuigen is iets wat voortdurend onze aandacht heeft”, vertelt politiewoordvoerder Simen Klok. "De ene keer blijkt een lokale dader achter een diefstal te zitten, soms zijn de diefstallen te scharen onder mobiel banditisme.” Rik van der Meij heeft er flink de balen van. Vorige week werd zijn Mercedes Vito bestelbus in Deventer gestolen. Hoewel de bus is gevonden, heeft hij het voertuig nog altijd niet terug.

Van der Meij, manager bij caravancentrum Berkenbosch in Eefde, vlakbij Zutphen, is er klaar mee. "Dit is een drama. Het kost 450 euro eigen risico en ik ben nu al bijna twee weken dagelijks in de weer met politie, verzekeraar en schadebedrijf. Voor alle tijd die ik daarmee kwijt ben, zie ik geen kwartje terug. Het is frustrerend. Dit soort dieven moet eens gaan beseffen wat voor ellende ze een ander bezorgen.”

Woonwijk De grijze Mercedes Vito, eigendom van het Eefdese caravanbedrijf, stond vorige week maandagochtend in een woonwijk in Deventer geparkeerd. Op klaarlichte dag braken dieven het slot open en gingen er met de bestelbus vandoor. "Ze hadden het cilinderslot geforceerd en het contactslot er uitgezaagd. Ik heb direct een foto met bericht op Facebook gezet. In korte tijd werd het bericht 800 keer gedeeld en 50.000 keer gelezen.”

Een dag later werd Van der Meij gebeld door een vrouw uit Apeldoorn, die het bericht op Facebook had gezien. De grijze Vito met kenteken 4-VRN-36 stond bij haar in de straat in Apeldoorn-Noord. "Ik heb de politie gewaarschuwd en ben erheen gereden. Daar stonden agenten mij op te wachten. Ze wilden een zender in de bus plaatsen en hem een paar dagen laten staan. In de hoop dat de dieven zouden terugkomen. Ik ging akkoord, maar helaas is niemand de bus komen ophalen. Waarschijnlijk voelden de dieven nattigheid omdat mijn bericht op Facebook al door duizenden mensen was gezien.”

Veel schade De bestelbus is door een bergingsbedrijf afgesleept en staat nu bij een Apeldoornse garage. Die is druk bezig de schade te herstellen. "De dieven hadden zo onbenullig veel schade aangericht, dat het complete dashboard vervangen moet worden. Ik hoop dat ik de bus deze week terugkrijg, maar zeker is dat niet.” Met een beetje pech hebben Van der Meij en zijn collega’s bij Berkenbosch de bedrijfsbus straks twee weken moeten missen. En daar baalt hij goed van. "Wij gebruiken die bus om caravans naar klanten te vervoeren. Dat kunnen we nu niet doen. Onze service lijdt er dus onder. Bovendien zijn we er geld en heel veel tijd aan kwijt. Laat die dieven eens een keertje gaan nadenken. Of een baan zoeken. Dat zou een hoop ellende schelen. Van andermans spullen blijf je af.”

De politie werkt nauw samen met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit om zo de opsporing van dit soort gestolen voertuigen te bespoedigen. Ook worden kentekens snel gedeeld en opgenomen in ANPR-controles; camera’s die kentekens registreren geven dan automatisch een melding als het kenteken als gestolen vermeld staat.