Nieuws Actueel

Betere resultaten door vrijlaten medewerkers

Een bedrijf dat zonder middenmanagement opereert op basis van zelfsturende teams. Het kan, bewijst installatiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek. Dat schrijft BN De Stem

MARTIJN SCHRAVEN | Foto 29 maart 2017

De Ondernemer vanloon B

Vestigingsdirecteur René van Loon legt uit wat de voorwaarden zijn om op deze manier succesvol te zijn. ,,Als je mensen eigen verantwoordelijkheid wilt geven, moet je ze vanaf dag één ook je volledige vertrouwen geven. Daar hoort bij dat er leermomenten zullen zijn waar zowel de werknemer als het bedrijf van kunnen groeien.''

Hiërarchisch organogram

In 2011 omarmt Van Loon het idee dat de beste resultaten geboekt worden door bedrijven die hun mensen ruimte geven. ,,,We hebben de piramide, die een traditioneel hiërarchisch organogram vormt, volledig op zijn kop gezet. Zo'n transitie stelt je voor een uitdaging maar uiteindelijk levert het enorm veel rendement op.''

Wat, hoe en waarom

De inzichten vanuit de Lean- filosofie - maximaal rendement voor de klant met minimale verspilling - en de Semcostijl van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, voert hij door in Van Loon Elektro, zijn bedrijf. Ook de ideeën van de Britse schrijver en motivational speaker Simon Sinek neemt Van Loon ter harte. ,,In zijn Golden Circle-model schets Sinek drie niveau's'', legt Van Loon uit. ,,De meeste bedrijven en de mensen die daar werken, weten wát ze moeten doen. Een aantal weet ook nog hóe ze dat doen. Maar slechts weinigen weten waaróm ze iets doen. Door binnen het bedrijf de werknemers op nummer één te zetten, laat je mensen werken vanuit hun intrinsieke motivatie.''

Fusie met concurrent

Eind 2015 fuseert Van Loon Elektro met Hoppenbrouwers Techniek ,,Henny de Haas, directeur van Hoppenbrouwers, heeft dezelfde verandering al in 2008 ingezet. Jarenlang zijn we elkaars grootste concurrent geweest. Tot we realiseerden dat we qua bedrijfsfilosofie en -cultuur veel gemeen hadden.''

Bedrijven-in-een-bedrijf

Inmiddels is het principe van de zelfsturende teams, als bedrijven-in-een-bedrijf volledig geland. Elk team binnen Hoppenbrouwers stelt eigen doelen, neemt zelf personeel aan en heeft eigen klanten en doen. De teamleden mogen daarbij zelf aangeven wat ze willen leren en waarin ze zich willen ontwikkelen, mits dat binnen de doelstellingen past natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat er geen eisen gesteld worden aan de teams. ,,We hebben nu vijftig teams die allemaal zelfstandig werken. We stellen daarbij wel degelijk verwachtingen. Zo vinden we dat elk team ernaar moet streven om, binnen hun specialisme, in de top drie van de markt te scoren. Het grote verschil met veel andere bedrijven, is dat fouten hier niet onder de tafel worden geschoven. Fouten probeer je te voorkomen door je bedrijfsproces zo in te richten dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en elkaar weten te vinden wanneer dat nodig is.''