Nieuws Actueel

Jonge Brabantse ondernemers proeven van het ondernemerschap

BN DeStem volgt vier jonge ondernemers die in zes weken tijd proeven van het ondernemerschap. Zij doen mee aan het project ZomerOndernemer van Stichting The New Entrepreneur. Het doel: leren over het ondernemerschap.

BN de Stem | Foto: BN de Stem 5 september 2016

Zomerondernemer 1065

'Van tuktuk naar snoepwinkel'

Heeft u hem al gespot in Winkelcentrum Heksenwiel? Lars Hobma (21) uit Breda heeft al meerdere keren snoep verkocht vanuit zijn mobiele snoepkar. "Ik krijg veel positieve reacties", vertelt de Bredanaar.

De mobiele snoepkar was zijn eerste zakelijke aankoop. "Die heb ik in Zeeland gekocht. Ook heb ik snoep ingekocht. Ik richt mij vooral op het Amerikaanse snoepgoed, maar verkoop ook ander snoep dat niet verkrijgbaar is in de supermarkt."

Hobma geeft toe dat het nog niet storm loopt bij zijn kraam, maar dat hij wel iedere dag iets verkoopt. "De mensen zijn vooral erg nieuwsgierig." Zo probeert hij iedere dag, als hij niet naar school hoeft, om een aantal uur aanwezig te zijn in het winkelcentrum. "Ik heb van de gemeente een vergunning gekregen, maar dan moet ik wel ieder kwartier verkassen."

Ondertussen durft de 21-jarige al verder te denken, want als het goed gaat met zijn bedrijfje, wil hij een tuktuk ombouwen naar een mobiele snoepwinkel. "Dan kan ik ook naar het centrum van Breda, want dat is nu een beetje ver met zo'n kar. Ik vind het erg leuk om te doen."

'Ik denk na over mijn bedrijfsplan'

Danique van Houten (19) uit Oosterhout werd van het een op het andere moment een lokale reparatieservice voor mobiele telefoons en tablets. Door deel te nemen aan het project ZomerOndernemer hoopt ze een goed beeld te krijgen van het ondernemerschap.

Het gaat goed met de Oosterhoutse. Ze is druk bezig met de voorbereiding voor het opzetten van haar eigen bedrijf. Ze weet nog niet zeker of ze ondernemer wil worden of niet. "Ik ben al wel bezig met het bouwen van een eigen website. Als ik dan zeker weet dat ik voor mezelf wil beginnen, dan hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken. Ik ben er ondertussen wel achter dat er bij het ondernemerschap veel komt kijken. Je draagt een grote verantwoordelijkheid."

Van Houten is blij dat ze meedoet met het project ZomerOndernemer. "De driedaagse aftrap in het Chassé Theater was erg interessant. Verder hebben we onder andere geleerd om administratie bij te houden. Dat vind ik wel fijn om te weten. Ook ben ik al over mijn bedrijfsplan aan het nadenken."

De Oosterhoutse repareert zelf mobiele telefoons en tablets.

'Ik had er meer van verwacht'

Dennis Maas (18) uit Made heeft besloten om niet verder te gaan met het project ZomerOndernemer. "Nadat het artikel in de krant had gestaan, werd ik benaderd door een bedrijf met de vraag of ik het leuk vond om te komen kijken hoe zij het aanpakken op het gebied van sport, lifestyle en voeding. Daar ga ik binnenkort een keer langs", vertelt Maas.

Hij had meer verwacht van het project ZomerOndernemer. "De basis die we tijdens het project kregen, kende ik veelal van mijn opleiding Detailhandel op het Florijn College in Breda."

De 18-jarige had verwacht dat tijdens het project onderwerpen aan bod kwamen als: hoe moet je inkopen, waar kan dat, hoe moet je investeren in je bedrijf, hoe bouw je een klantenkring op en ga zo maar door. "Ik had dus verwacht dat er dieper op in gaan werd gegaan."

Het doel van Maas is om een webshop te starten met sport- en lifestyle artikelen. Hij weet niet zeker of hij op dit moment doorgaat met zijn webshop. "Het lijkt mij erg leuk om een webshop te hebben, maar ik moet eerst meer kennis opdoen en me meer verdiepen in de branche", zegt de Madenaar.

'Ondernemer worden of niet?'

Wessel van der Heijden (22) uit Breda was voor deze aflevering van het project ZomerOndernemer niet bereikbaar.

De Bredanaar wil met het project antwoord krijgen op ten minste één vraag: wil hij ondernemer worden of bij een bedrijf gaan werken?

Van der Heijden zit in het derde jaar van de opleiding Communication & Multimedia Design (Avans) en is veel bezig met het ontwerp van websites en films.