Nieuws Actueel

Bevroren vlees en ingeblikte vis in CLV-gebouw Haaksbergen

Wegdam Food Link is de nieuwe eigenaar van het CLV-gebouw aan de Parallelweg. Vandaag tekenen Wegdam en Domijn het koopcontract. “Een prachtig pand dat me precies past”, zegt directeur Brian Wegdam tegen Tubantia.

Ben Lensink | Foto: Annina Romita 22 februari 2017

Het wordt dus geen foodhal, zoals wethouder Ellen Prent hardop droomde bij de opening van het evenementenplein naast het CLV-pand (de oude Coöperatieve Landbouwvereeniging), eind oktober vorig jaar. Maar wel een bedrijf dat wereldwijd handelt in levensmiddelen. Met name bevroren vlees, vis en kip en droogvoedsel als tomatenpasta, ingeblikte vis en palm- en zonnebloemolie.

Internationaal

Haaksbergen is de spin in het web. De handel wordt vooral bedreven vanachter de computer en via de telefoon. Met succes. Wegdam Food Link is nu nog gevestigd op een bovenverdieping aan de Ruisschenborgh. De internationaal opererende onderneming telt inmiddels vijftien medewerkers en groeit uit haar jas.

Toen directeur Brian Wegdam (42) in 2003 vanuit zijn geboorteplaats Hengevelde naar Haaksbergen kwam, ging hij aan de Parallelweg wonen. Ontelbare malen passeerde hij het CLV-gebouw, waarvan hij zich na vandaag de eigenaar mag noemen, inclusief 24 parkeerplaatsen aan de achterzijde. Het omringende plein is eigendom van de gemeente. "Een prachtig pand dat me precies past. Het is een gebouw met historie. Wij verkopen ook veevoer, dus er zijn wel raakvlakken", zegt Wegdam.

Monument

Eigenaar wooncorporatie Domijn liet enkele jaren terug de buitenzijde van het gemeentelijk monument opknappen. Kosten: ruim een miljoen euro. Daarna stond het markante gebouw lange tijd leeg.

Wegdam mag niets veranderen aan de buitenkant. Voor het interieur bedenkt Ten Dam architecten uit Diepenheim mooie plannen. De industriële uitstraling blijft. De kelderruimte wordt grotendeels gebruikt voor opslag. De begane grond, die zich op een meter boven het maaiveld bevindt, wordt tot aan de silo een open kantoortuin, zoals Wegdam het omschrijft. Met werk- en vergaderruimtes, garderobe, toiletten en douche. "Veel medewerkers komen op de fiets. Dat stimuleren we ook. Dan is het fijn als je even kunt douchen."

Isolatie

Het vroegere coöperatiegebouw is een 'lastig pand'. Wegdam: "Het is eigenlijk niet te isoleren. We laten de stenen muren zoals ze zijn. In de ramen zit al thermopane. De houten schuifdeuren worden glazen wanden. Er komt wel vloerisolatie en vloerverwarming. Dat laatste gebeurt via zonnepalen op het dak en met palletkachels die in de kelder onder de silo komen te staan. De kachels worden gestookt met gerecycled hout, waar het bedrijf ook in handelt.

Op de verdieping komen stilteplekken om rustig te werken, een grote bar en kantine, keuken en conferentieruimte. Wegdam wil niet zeggen wat hij voor het gebouw heeft betaald. "Maar de koopprijs en het bedrag voor de interne verbouwing verschillen nauwelijks." Al met al is er meer dan een half miljoen euro mee gemoeid.