Actueel

Bierbrouwerij Wentersch in Winterswijk verkoopt bier sneller dan er gebrouwen kan worden

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

De hazewindhond in het logo van bierbrouwerij Wentersch is goed gekozen. ,,We verkopen sneller dan we kunnen brouwen", zegt oprichter en mede-eigenaar Michiel van der Vaart een paar weken voor de officiële opening. Zes jaar geleden, toen hij her en der kleine ambachtelijke brouwerijen zag ontstaan, vroeg hij zich af of zoiets in Winterswijk ook zou kunnen. Meedeinend op de grote vlucht die speciaalbieren in Nederland hebben genomen, heeft hij nu een serieuze onderneming opgezet in een voormalig garagebedrijf aan de Groenloseweg.

Dat had wel heel wat voeten in de aarde. De gemeente Winterswijk (eveneens met een hazewindhond in het wapen) werkte minder snel mee dan de ondernemer zou wensen. Maar uiteindelijk zijn de brouwerij met proeflokaal en winkel er gekomen. Geen hobbybrouwerijtje, maar een hal vol professionele apparatuur. ,,We hebben veel rondgekeken bij anderen en besloten alles meteen goed aan te pakken. We hebben hier een totaalconcept neergezet."

Lees ook: Bierbrouwer Rutten (Gulpener): 21 miljoen omzet met duurzame strategie

Lees verder onder de advertentie

"In mei begon het brouwen, in juni werden de eerste flessen gevuld. Die vonden snel hun weg naar de rekken in lokale slijterijen en supermarkten en naar diverse plaatselijke horecagelegenheden. Daarna volgde nog een aantal brouwsels. Nu is het wachten tot de vijf gistingstanks met de bieren IPA, Black IPA, Blondelle, Sonne Weizen en Aan de Tripel (elk 500 liter) weer klaar zijn om gebotteld te worden; ze staan in alle rust te pruttelen. ,,De meeste bieren gisten twee tot drie weken, maar onze tripel staat al vijf weken. Dat heeft hij ook nodig, voor de volle smaak en het hoge alcoholpercentage. Maar intussen kunnen we niet verder met ander bier", zegt Van der Vaart. Vandaar het plan om nog eens drie vaten aan te schaffen, van elk 1.000 liter. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van nu. ,,Dan kunnen we naar zo'n 135.000 liter per jaar gaan", verklaart de brouwer.

Dat is niet alleen nodig om aan de vraag te voldoen, maar ook om de brouwerij voltijds draaiende te houden. ,,Met zo'n hoeveelheid kunnen we twee personeelsleden in dienst hebben, zodat er altijd iemand aanwezig is. Nu hebben we één medewerkster, en moet ik hier zelf ook nog vaak zijn." Iets té vaak, vindt Van der Vaart, die ook werkzaam is als chirurg in Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. ,,En ik heb ook nog een gezin. Dat is lastig allemaal te combineren", geeft hij toe. ,,Ik hoop tijdelijk een dag minder in het ziekenhuis te kunnen gaan werken, tijdens de opstartfase. Daarna moet de brouwerij autonoom kunnen draaien."

Wentersch is eigendom van Van der Vaart, de zeer ervaren brouwmeester Onno Raspe en een particulier investeerder. In totaal is er zo'n vijf tot zes ton in het bedrijf geïnvesteerd. ,,Dat moet er ooit weer uitkomen, maar dat is voor de langere termijn. We willen vooral een mooi draaiend project opzetten dat zichzelf kan bedruipen", zegt hij. ,,Het is fantastisch dat er in Winterswijk weer een eigen bierbrouwerij is, waar met vakmanschap wordt gebrouwen. En waar we gaan experimenteren met nieuwe bieren."

Lees verder onder de advertentie

Daarover hebben Onno Raspe en Michiel van der Vaart talloze ideeën. Zoals bier met het plaatselijk groeiende moerasplantje gagel ter vervanging van hop. Of bier met koffie van branderij Hesselink uit Winterswijk. Eén experiment is al geslaagd: de Druuf, bier gemengd met druivensap van Wijngaard Hesselink. ,,We zijn ook bezig met arrangementen voor gasten van campings uit de omgeving, met een rondleiding en een proeverij. En wellicht kunnen we met Natuurmonumenten een fietsroute uitzetten, als op een van hun landerijen ons graan verbouwd zou kunnen worden. Dan fiets je via de graanvelden naar de brouwerij. Dat zou fantastisch zijn."

We hebben veel rondgekeken bij anderen en besloten alles meteen goed aan te pakken

Michiel van der Vaart, mede-eigenaar