Nieuws Actueel
Bij dit jonge bedrijf beslist iedereen mee
Geen kantoorpolitiek, geen managementslagen, geen geschreven regels, en je eigen loon bepalen. Zo werkt bureau Keytoe, schrijft Trouw. Bij het IT- en marketingbureau uit Maassluis is er geen directie of leidinggevende.

De ruim veertig medewerkers van het bedrijf, mogen zelf bepalen waar ze werken, wanneer ze werken en hoeveel ze werken. Ze mogen dus zoveel vakantie nemen als ze maar willen, en als ze liever in een strandtent werken dan op kantoor, is dat ook goed.
Salaris onderling regelen
Collega's nemen nieuwe collega's aan. Maar het zijn ook collega's die collega's ontslaan. Het salaris? Ook dat regelen ze onderling. Afhankelijk van de inzet, de prestaties maar ook van de omzet van het bedrijf. Bij een slecht jaar, is er minder te verdelen.
Lees ook: Bij dit Duitse bedrijf werken ze 5 uur per dag en krijgen er 8 betaald
De manier van werken staat iedereen vrij, net als het type klanten. Het belangrijkste bij Keytoe? Geluk.
Shit met de baas
'Het is tijd voor revolutie', staat op de website van het bedrijf. 'De manier waarop we met elkaar samenwerken in Nederland is achterhaald: werken voor een baas, doen wat een ander zegt.' Dat zijn prachtige woorden, maar werkt deze nieuwe manier van werken ook? "Er gaat veel mis", vertelt Lennard Toma, organisatiepsycholoog bij Keytoe. "Maar we hebben geen shit met de baas", voegt hij er lachend aan toe.
Lees ook: Ontslag medewerkers duurder én ingewikkelder geworden
Alles gaat democratisch bij dit jonge bedrijf. In 2011 is het begonnen met een paar man. Alles wat goed ging, behielden ze en wat slecht ging, stootten ze af. Door hun opmerkelijke interne organisatie kreeg het bureau snel bekendheid. Toma: "Bij ons werken ook developers. De meeste leidinggevenden weten toch helemaal niet wat deze mensen doen? Hoe kan je ze dan beoordelen? Bij ons doen collega's dat dus."
Aanspreekcultuur
Dat gaat deels online, met een vragenlijstje waarin simpele zaken staan als inzet, kennis, collegialiteit, et cetera. En eens per half jaar is er een gesprek met collega's die je zelf mag uitkiezen. Daarmee wordt de toekomst besproken, wat iemand goed kan, wat iemand nog graag wil leren, wat iemand niet meer wil doen, vertelt Toma. Deze collega blijft dan de begeleider. "Zo ontstaat min of meer vanzelf een aanspreekcultuur, die veel bedrijven graag willen hebben."
Toma ziet meer voordelen. "Als een collega iets zegt, maakt het meer indruk dan wanneer iemand die meer afstand heeft een opmerking maakt. Als het niet goed gaat, wordt het ook gezegd. Je kunt ook worden ontslagen. We zeggen dan bijvoorbeeld dat we twijfelen of diegene bij ons past en vragen of hij of zij zich wil verbeteren of dat we samen moeten gaan zoeken naar een andere baan."
Op gevoel
Keytoe wil zo meer bevlogenheid en betrokkenheid organiseren. Straffen en belonen werkt immers niet, aldus Keytoe. En dat salaris? Aan het einde van het jaar wordt de omzet verdeeld. Als collega's zijn gegroeid en veel hebben toegevoegd krijgen ze meer dan anderen, rekening houdend met de levensfase. Dat gaat op gevoel. Naar gewerkte uren wordt nauwelijks gekeken. Iedereen werkt immers keihard.