Nieuws Actueel

Kansen in het lichtwachtershuis

De plek is veel te mooi om niets mee te doen, vindt Martine Kruider, die landelijk bekendheid geniet als boerin met passie voor platteland en duurzaamheid. In haar woonplaats Zeewolde exploiteerde ze al de Oude Bieb. Nu gaat ze in het weekeinde aan de slag op Schokland, waar haar man een boerderij heeft met biologische Hereford-koeien, schrijft De Stentor.

Inge Blankvoort 12 juli 2016

Schoklandnoordoostpolderkruider

Waarom de lichtwachterswoning op Schokland?

"Het is zo jammer dat er nu nauwelijks iets gebeurt met die plek. Dat gaat me echt aan het hart, het is daar prachtig. De geschiedenis van het eiland, de verhalen die daarbij horen verdienen het om verteld te worden. Nu gebeurt dat alleen bij het museum Schokland, een stukje verderop. Het zou toch geweldig zijn als je de verhalen van het eiland ook kunt vertellen op de noordpunt, waar de lichtwachterwoning staat."

Nu is het huisje in gebruik als vergaderzaaltje. Wat zou je er nog meer mee kunnen?

"Ik zou er een pleisterplaats van willen maken. Een plek waar mensen na een rondje fietsen kunnen bijkomen. Waar producten uit de buurt te koop zijn. Het biologische vlees van onze koeien, producten van de geitenboerderij in de buurt. Een theetuin zie ik ook voor me. En een picknickmand waarmee mensen een plekje in het gras kunnen zoeken."

En dan de verhalen van Schokland vertellen.

"Niet continu hoor, maar we kennen de verhalen wel. Natuurlijk kunnen we die op informatieborden zetten, maar verhalen worden een stuk levendiger als je ze vertelt. Dat willen we gaan doen met een paar mensen die net zo enthousiast zijn als ik."

Wanner gaan jullie beginnen?

"We willen begin augustus opengaan. Aan de buitenkant van de lichtwachterswoning doen we niets, het is een monument. Van binnen moet er nog wel wat gebeuren. Want, hoe zal ik het zeggen, hoe het er nu uitziet, past niet bij de charme van het huisje en de plek."

Ziet de gemeente Noordoostpolder de plannen zitten?

"Het cultuurbedrijf Noordoostpolder is erg enthousiast. Het getuigt van lef dat ze ons deze kans geven. Ze zijn enthousiast, denken mee. We gaan er echt samen wat moois van maken."