Nieuws Actueel
'Bijna geen toekomst voor beroepsvisserij op IJsselmeer'
Alle maatregelen om weer een gezond aantal vissen in het IJsselmeer te krijgen: ze hebben nog niet geholpen. Dat heeft volgens staatssecretaris Martijn van Dam mogelijk desastreuze gevolgen voor de beroepsvisserij, meldt de Stentor.

Het gaat zo slecht met de vis in het IJsselmeer dat er bijna geen toekomst meer is voor de beroepsvisserij. Die moet het anders aan gaan pakken. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Kamer.
Laatste kansBeroepsvissers - er zijn er nog zo'n 25 op het IJsselmeer - krijgen een 'laatste kans', schrijft hij. Van Dam hoopt dat zij 'zelf mee aan het roer gaan staan van hun toekomst'.
Ruim anderhalf jaar geleden leverden de vissers 85 procent van hun vangstcapaciteit in. Het was een van de maatregelen om weer een gezonde hoeveelheid vis in het IJsselmeer terug te krijgen. Onderzoeksinstituut Imares concludeert nu dat het niets heeft geholpen. Sterker nog: het gaat zelfs slechter. Met de brasem gaat het ronduit beroerd. En de vangsten van baars en snoekbaars zijn zelfs 'sterk toegenomen' - tegen de afspraken in.
StroperijDe vissers zijn niet aan alle malaise schuldig. Sommige vissoorten hebben last van uitheemse concurrentie. Andere gedijen juist niet in het IJsselmeerwater dat steeds helderder wordt. Maar de stroperij op het IJsselmeer is fors. Dat is wel te wijten aan beroepsvissers, weet de staatssecretaris.
Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) steunt die stelling. Sinds juli 2014 is tien kilometer aan illegale netten uit het Markermeer en IJsselmeer gehengeld. Die waren er volgens de nVWA neergezet door beroepsvissers. Slechts drie daders zijn gepakt, ze waren verantwoordelijk voor in totaal 700 meter aan illegale netten. Vijf voor twaalfRuim een jaar geleden haalden controleurs 110 illegale fuiken uit het water. Dat was een enorme vangst. In totaal werden in ruim anderhalf jaar tijd 134 illegale fuiken uit het water gehaald. Staatssecretaris Van Dam houdt de mogelijkheid open voor nóg strengere eisen aan de beroepsvisserij. Maar eerst moet de sector in het najaar met een plan komen dat wel werkt, en waar hij vertrouwen in heeft. Laatste kans, schrijft Van Dam. "Voor de visserij is het nu vijf voor twaalf."