Nieuws Actueel

Supermarktbaas Björn Kuipers fluit EK-finale Wembley

Björn Kuipers, Nederlandse voetbalscheidsrechter en ondernemer, fluit de finale van het EK voetbal op Wembley. Daarmee komt een droom uit voor de 48-jarige arbiter uit Oldenzaal.

Twentse Zakenmannen 18 juni 2018

Laatste update: 30 juni 2021 10:22

Bjorn Kuipers WK supermarkt baas

Bronnen bevestigen het mooie nieuws voor Kuipers aan het AD, formeel moet de UEFA nog met de definitieve 'ja' komen.

De Ondernemer sprak eerder met de scheidsrechter annex ondernemer, die zichzelf omschrijft als een people manager met een winnaarsmentaliteit– zowel in zijn winkel als op het veld. ,,Ik behandel de klant op dezelfde manier als Lionel Messi."

Met de paplepel ingegoten

Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn opa begon de zaak in 1937 met een buurtwinkel aan huis. Ook reed hij met de bakfiets boodschappen rond. Maar mijn oma was de motor van de zaak, heb ik me laten vertellen. Zij werkte niet hard, maar héél erg hard. Mijn vader Jan kwam al vroeg in de zaak en kreeg het kruideniersvak met de paplepel ingegoten. Later volgde mijn moeder ook. Het was niet veel verdienen, maar niet zeuren, normaal doen.

De nuchtere Tukker

Zo ben ik ook opgevoed. De eigenschappen van de nuchtere Tukker zitten in mijn genen. Net als de ondernemersgeest. Nadat ik op de Universiteit in Nijmegen was afgestudeerd in bedrijfskunde, kwam ik in de zaak. Ik wist dat het een kwestie van hard werken zou worden, maar wel met oog voor relativering. Dat ik mijn vader ooit overspannen zag worden, maakte grote indruk op me. Dat wil ik ten koste van alles voorkomen. Hard werken is mooi, maar het moet niet ten koste gaan van mezelf of anderen.

Lees ook: 11 ondernemerslessen van het voetbalveld

Oog voor humor

Ik zorg er juist voor dat ik energie uit mijn werk haal. Zowel in het fluiten van een voetbalwedstrijd als het runnen van de zaak zit ook iets van ontspanning, omdat het hobby is, passie. Verder is het een kwestie van goed managen. Dat doe ik door leiding te geven, te delegeren en sociale vaardigheden te gebruiken, met oog voor humor en menselijkheid.

Björn Kuipers de voetbalscheidsrechter

Ik heb weleens gezegd dat ik Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic of Cristiano Ronaldo op dezelfde manier behandel als mevrouw De Vries uit Rossum, die bij ons boodschappen komt doen. Alles draait om respect, duidelijkheid en een heldere communicatie. Maar let op: ik kan het niet alleen, ik ben zo goed als mijn team, op het veld én in de supermarkt. Als scheidsrechter vaar ik blind op mijn vaste assistenten Sander van Roekel en Edwin Zeinstra, in de winkel vertrouw ik op mijn medewerkers.

Ik ben in beide rollen een people manager, maar wel met een winnaarsmentaliteit. Dat is de sportman in mij. Ik ga voor succes en voor de hoogste kwaliteit. Als scheidsrechter floot ik internationaal onder meer op het EK, het WK, de finale van de Champions League, de finale van de Europa League en de finale van de Confederations Cup in Brazilië. Met mijn team leek ik zelfs af te stevenen op de WK-finale van 2014, maar omdat Oranje verder kwam dan iedereen had verwacht, moesten we naar huis. Daar baalden we wel even flink van. Maar niet te lang. Zoals we ook na een goede wedstrijd ook niet te lang op een roze wolk zitten. Doe je dat wel, dan kun je daar heel snel afdonderen. Want je bent zo goed als je laatste wedstrijd.

Lees ook: Hoe Panini met voetbalplaatjes een jaaromzet van 800 miljoen behaalt

Beste van Nederland

De Jumbo-supermarkt van Kuipers is in 2016 uitgeroepen tot de beste Jumbo van Nederland. ,,Met de C1000-supermarkt in Oldenzaal zijn we 2013 uitgeroepen tot de beste van Nederland. Dat had alles te maken met onze mensen, want het gaat altijd om teamwork. Zelf hoef ik niet op te vallen. Ik ben het liefst onzichtbaar, zeker in een wedstrijd. Ik vind het prima om deel uit de maken van het circus, maar in een bijrol. De voetballers zijn de artiesten."

"Omdat de C1000-formule stopte, hebben we ons sinds juni aangesloten bij Jumbo. Die formule sprak ons, na het afwegen van de voors en tegens, het meest aan. De twee andere C1000-winkels hebben we verkocht."

Afwezigheid

"Ik steek tegenwoordig nog steeds minstens vijftig uur per week in de zaak, tenminste, als ik niet op reis ben voor het fluiten van internationale wedstrijden. Toch gaat alles in mijn afwezigheid gewoon door, ik hoef me nooit zorgen te maken. Mijn vrouw Marlies is de grote kracht achter mij, zij vangt alles op, steunt me door dik en dun. Dat is onontbeerlijk in deze perioden. Ik ben er vaak niet, heb veel verjaardagen van de kinderen gemist, gelukkig is er tegenwoordig een fenomeen als skype. Maar áls ik thuis ben, ben ik er ook écht.”