Nieuws Actueel

Bloemist 'verdient amper' aan Valentijnsdag

Rozen gaan vandaag twee tot drie keer over de kop op de veiling, meldt BN/De Stem. Bloemisten zeggen geen extra winst te maken. ,,Ik ben al blij als ik quitte draai."

Cobine van der Louw 14 februari 2017

Valentijnbloemist 1

Valentijnsdag valt wereldwijd op dezelfde datum en is daarmee niet alleen de drukste, maar ook de duurste dag voor bloemisten. ,,Winst maken doen we niet", zegt bloemiste Jolanda Backer (47) uit Steenbergen. ,,We kunnen minder marge berekenen en maken meer kosten. Op Valentijnsdag open gaan, is meer een service. Je doet het voor je klanten."

Backer werkte jaren op de bloemenveiling in Naaldwijk. Ze weet precies hoe het in zijn werk gaat. ,,De inkoopprijzen van de roos Red Naomi op de veiling zijn met Valentijnsdag bijna drie keer hoger dan normaal", weet ze. ,,Betaal je normaal gemiddeld 60 tot 80 cent inkoop per roos, deze week is dat minimaal 1,50 euro. Je kunt niet de standaardmarge hanteren van 100 tot 150 procent op je inkoopprijs, want dan worden rozen veel te duur voor je klanten. Drie euro per roos is het maximale. Maar omdat we vandaag hogere kosten maken door langere openingstijden en meer inzet van personeel, maak je uiteindelijk geen winst. Ik ben al blij als ik quitte draai."

Meerdere bloemisten herkennen dit probleem. Zo ook Cora Spek (57) uit Etten-Leur. ,,Mensen denken dat wij vandaag een pot met goud verdienen. Dat is zeker niet waar. We krijgen soms opmerkingen over onze prijs. Toch is het een lagere marge dan normaal en we werken er extra voor. Krijg dat maar eens goed uitgelegd aan de klant."

Aad Fransen, algemeen directeur van rozenkwekerij Fransen Roses: ,,Bloemisten hebben het moeilijker rond deze piekperiode. Zij hebben een hoop stress voor een slechtere omzet."

Rond Valentijnsdag is de vraag op de hele wereld het hoogst. ,,We berekenen dat door in onze prijzen", zegt Fransen, die al 41 jaar in het vak zit. ,,Het is de wet van de markt. Rond feestdagen neemt de vraag toe. Hier spelen wij op in. We móeten wel, want op andere dagen in het jaar moeten we ook rondkomen. Dus vragen we voor onze rozen drie keer zoveel aan de handelaar. Zij leggen hier weer een marge op en dat is de prijs die bloemisten betalen. Alleen zo kunnen wij het hele jaar door blijven draaien. Dit geldt voor alle rozenkwekerijen. Wij kijken dus reikhalzend uit naar deze dag."

Bloemiste Jolanda Backer heeft nog wel een tip voor de consument: ,,Koop gele bloemen. Die zijn vandaag niet zo duur."