Nieuws Actueel

Bloomberg: Apple houdt iPhone-productie gelijk aan vorig jaar

Technologieconcern Apple is van plan om de productie van iPhones dit jaar ongeveer gelijk te houden aan die van 2021. Het bedrijf is voorzichtiger geworden door de steeds uitdagender vooruitzichten voor de smartphonemarkt dit jaar.

ANP 26 mei 2022

ANP260522070 1

Apple vraagt zijn leveranciers om ongeveer 220 miljoen iPhones te assembleren, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar, verklaarden ingewijden tegenover persbureau Bloomberg. Kenners hadden voor dit jaar gerekend op 240 miljoen iPhones, een verwachting die werd gevoed door de introductie van de iPhone 14 komende herfst.

Maar de smartphonesector kende een moeilijke start van het jaar en de productieramingen zijn over de hele linie lager. Het aantal verscheepte smartphones daalde in het eerste kwartaal met 11 procent. Dat was de grootste afname sinds het begin van de coronapandemie ruim twee jaar geleden.

Inflatie

De hoogste inflatie in decennia, een oorlog in Oekraïne en de verstoringen in de toeleveringsketen dreigen de verkoop van smartphones in 2022 onder druk te zetten. Onderzoeksbureau Strategy Analytics voorspelt dat de leveringen van smartphones dit jaar met 2 procent zullen krimpen.

Apple wilde geen commentaar geven op de vooruitzichten, die de komende maanden nog zouden kunnen veranderen afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie en de toeleveringsketen. Apple maakt zijn eigen productiedoelstellingen niet bekend en geeft sinds 2019 ook geen aparte verkoopcijfers meer van de iPhone.

Het technologiebedrijf waarschuwde al wel dat leveringsproblemen de verkopen in het huidige kwartaal met 4 tot 8 miljard dollar zullen drukken. Dat komt grotendeels door de impact van de coronalockdowns op de Chinese productielijnen. De hele technologiesector zet zich bovendien schrap voor een vertraging van de consumentenbestedingen doordat de hoge inflatie de koopkracht van mensen onder druk zet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws