Nieuws Actueel

Bloomberg: Musk overweegt nog meer ontslagen bij Twitter

Elon Musk overweegt om nog meer werknemers te ontslaan bij Twitter, hoewel er al sprake is van een massale uitstroom van personeel. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Intussen is er met de Amerikaanse nieuwszender CBS News opnieuw een groot bedrijf dat het sociale medium voorlopig de rug toekeert. Door de terugkeer van het account van Donald Trump op het platform bestaat de kans dat meer bedrijven die stap zullen zetten.

ANP 20 november 2022

ANP201122042 1

De eerste weken van Musk als Twitter-eigenaar gaan gepaard met veel onrust. Zo ontsloeg hij al de helft van het personeel en raakte hij nog meer werknemers kwijt omdat zij niet hadden beloofd harder te willen werken. Volgens Bloomberg denkt Musk er niettemin over om nog meer mensen te laten vertrekken, onder meer bij de verkoopafdeling. Twitter, dat al geen communicatieafdeling meer heeft, heeft nog niet op dat bericht gereageerd.

Experts hebben gewaarschuwd dat Twitter door het harde ingrijpen van Musk heel kwetsbaar is geworden voor storingen. Als zich opeens een probleem voordoet is het resterende personeel mogelijk niet in staat dat op te lossen. En als een site onbetrouwbaar wordt, kan dat ook gebruikers wegjagen.

Onzekerheid

CBS News heeft in een nieuwsuitzending laten weten tijdelijk niets meer te posten op Twitter "vanwege alle onzekerheid" rond het platform. Van onder meer autoconcern Volkswagen, farmaceut Pfizer en snackproducent Mondelez werd afgelopen weken al bekend dat ze voorlopig geen reclame meer maken via Twitter.

Adverteerders zijn vooral bezorgd dat Musk de regels over toegestane en verboden uitingen op Twitter zodanig versoepelt dat er ongewenste berichten rond hun advertenties komen te staan. De terugkeer van Trump op het platform lijkt die vrees volgens critici te bevestigen. De voormalige president werd eerder van Twitter verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool hadden bestormd.

Stemming Trump

Musk heeft Trump weer toegelaten op het platform nadat hij de kwestie in een stemming aan zijn Twittervolgers had voorgelegd. Jonathan Greenblatt, een activist die strijdt tegen laster op sociale media, schreef Musk in een tweet al dat deze manier van toelating aantoont dat hij de bescherming van Twitter tegen bijvoorbeeld haatdragende boodschappen niet serieus neemt. Musk antwoordde daarop: "Hé, stop met mij te belasteren!"

Verschillende grote Nederlandse bedrijven konden eerder nog niet zeggen of zij hun activiteiten op Twitter aanpassen. Heineken en KLM zeiden al langere tijd niet te adverteren op Twitter omdat hun doelgroep beter via Instagram en Facebook kan worden bereikt. Ook supermarktketen Albert Heijn adverteert "al geruime tijd" niet via het door Musk overgenomen sociale medium.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws