Actueel

Meer organisaties doen gewraakte bosje bloemen in de ban: dit bedrijf bedacht hét alternatief

Blooms out of the Box bedacht een duurzaam alternatief voor het bosje bloemen. Simon Speelman (rechts)  is de eigenaar van het bedrijf. Blooms out of the Box bedacht een duurzaam alternatief voor het bosje bloemen. Simon Speelman (rechts)  is de eigenaar van het bedrijf. Foto: Ruud Voest
Blooms out of the Box bedacht een duurzaam alternatief voor het bosje bloemen. Simon Speelman (rechts) is de eigenaar van het bedrijf. Foto: Ruud Voest
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Simon Speelman werkt al tientallen jaren in de bloemen- en plantenindustrie. Als accountmanager bij groothandel Sierex verzorgde hij de leveranties aan supermarktketens in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Woonwarenhuis Ikea behoorde eveneens tot zijn vaste klanten. Later in zijn loopbaan was hij bij Jumbo verantwoordelijk voor de bloemen- en plantenafdelingen van alle supermarkten. Speelmans carrière vorderde gestaag, tot er op een woensdagochtend drie pleegkinderen voor zijn deur stonden, aldus het AD.

,,Met mijn partner Bert had ik al twee pleegkinderen. Toen de oudste op zichzelf ging wonen lieten wij aan jeugdzorg weten dat we plaats hadden voor één of twee nieuwe pleegkinderen. Maar dan wel het liefst in de schoolgaande leeftijd, omdat we allebei voltijd werken.”

Drie kinderen op de stoep

Kort daarna werd Speelman gebeld door een hulpverlener. Zij vertelde dat ze een plek zocht voor een vijfjarig meisje en een zesjarige jongen . ,,Het ging om een spoedgeval. In het weekend zouden wij kennismaken. Als dat beviel zouden zij op maandag al bij ons komen wonen. Tussen neus en lippen door vertelde die medewerker dat de kinderen ook nog een broertje hadden van tweeënhalf. Voor hem zou zij een andere plek zoeken, vanwege onze voorkeur voor kinderen in de schoolgaande leeftijd.”

Lees verder onder de advertentie

‘s Ochtends ging de telefoon opnieuw. De situatie in het gezin was verslechterd, de kinderen moesten direct naar een veilige plek

Simon Speelman Blooms out of the Box

Maar de plannen veranderden al gauw. ,,‘s Ochtends ging de telefoon opnieuw. De situatie in het gezin was verslechterd, de kinderen moesten direct naar een veilige plek. De volgende middag stonden ze alle drie bij ons op de stoep.” Met in totaal vier kinderen in huis was het voor de pleegouders ondoenlijk om allebei volledig te werken.

Gedurfd voorstel

Speelmans geliefde kwam met een gedurfd voorstel: ,,Jij kunt ook gewoon je baan opzeggen. Er komt vast iets leuks op je pad, jij verzint wel wat.” En dat besloot hij uiteindelijk ook te doen. De door de wol geverfde bloemen- en plantenman nam afscheid van zijn vaste baan. Hij wijdde zich aan de zorg voor de kinderen en deed vanuit huis wat opdrachten als zzp’er. Tot hij na enkele maanden werd gegrepen door een Eureka-moment. Tijdens zijn dagelijkse bezigheden kreeg Speelman inspiratie voor een klimaatvriendelijk alternatief voor het bosje bloemen: planten in een houten doos die dienstdoet als pot, verzendverpakking én waterreservoir.

Tekst loopt door onder de foto.

Lees verder onder de advertentie
De speciale kerstboompjes voor de decemberpakketten. De speciale kerstboompjes voor de decemberpakketten. Foto: Ruud Voest
De speciale kerstboompjes voor de decemberpakketten. Foto: Ruud Voest

Zijn idee werd mede ingegeven door de maatschappelijke discussie over het populaire cadeau. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amersfoort, Zutphen en Den Haag, deden het verse boeketje in de ban met als reden dat het slecht is voor mens en milieu. De CO2-uitstoot van het gemiddelde bosje is vier kilogram, dat staat gelijk aan twintig minuten autorijden. Daarnaast komen de bloemen soms uit landen waar ze bestrijdingsmiddelen gebruiken die binnen de Europese Unie verboden zijn.

Ecologische voetafdruk

,,Sommige bedrijven bieden nepbloemen als vervangende optie, maar dat lijkt mij toch niet het leukste cadeautje voor een verjaardag of een andere bijzondere gelegenheid. Planten zijn daarentegen wél leuk om te geven. Bovendien blijven die geen zeven dagen goed, zoals de gemiddelde bos bloemen, maar wel zeven maanden of meer. En de ecologische voetafdruk is ruim 75 procent minder.”

Lees verder onder de advertentie

Speelman zocht uit wat ervoor nodig was om zijn idee te transformeren tot een bedrijf. Hij sloeg de handen ineen met oud-collega Erna Ebbinge; zij reageerde direct enthousiast toen hij zijn idee met haar deelde. Ze wilde dan ook graag bijdragen aan het verwezenlijken van Speelmans creatie. Om te voorkomen dat andere ondernemers met zijn vondst aan de haal zouden gaan, vroeg de Utrechtse ondernemer een patent aan op zijn geesteskind. Een jaar later, in 2019, zag Blooms out of the Box het levenslicht.

Kunstenaar met de graveermachine

,,We presenteerden ons product in eerste instantie als relatiegeschenk. In die markt werd weinig gedaan met verse planten. Bedrijven en overheidsorganisaties doen weleens zaden of bloembollen cadeau. Dat is op zichzelf een leuk idee, maar meestal doen mensen er weinig mee. Slechts 20 procent krijgt ooit water, de rest belandt in een lade. Daarom wilden wij iets doen met luchtzuiverende planten, die je blij maken en een langere levensduur hebben dan bloemen. In de houten box waarin wij de planten versturen - het lijkt op een soort wijnkistje - graveren wij bedrijfslogo’s, teksten of slogans.”

We zijn nu op zoek naar een manier om ons product met een positieve klank in de markt te zetten. Je wilt niet het alternatief voor iets zijn

Simon Speelman Blooms out the Box

De productie van de pakketten is in handen van mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Het bedrijf heeft twee personeelsleden in dienst via zorginstelling Reinaerde. Mirjam pakt de plantjes in en voorziet alle aanwezigen op de werkplek van koffie, thee of soep. Dennis vouwt doosjes en is een kunstenaar met de graveermachine. Bij grote bestellingen reiken cliënten van sociaal ontwikkelbedrijf UW de helpende hand.

Lees verder onder de advertentie

Terrein winnen op markt voor particulieren

Momenteel zijn de medewerkers in de loods aan de Rijksstraatweg druk doende met het gereedmaken van de stroom aan kerstbestellingen. Het speciale decemberpakket bestaat uit drie kerstboompjes en diverse extra opties, zoals verlichting, versieringen en culinaire traktaties.

Blooms out of the Box levert regelmatig geschenken aan overheidsorganisaties, waaronder de politie en gemeenten als Utrecht en Amersfoort. In het komende jaar wil Speelman terrein winnen op de markt voor particulieren. ,,Het duurzame alternatief voor bloemen, zoals we onszelf nu positioneren in de zakelijke en overheidsmarkt, is voor de individuele consument niet zo relevant. Die wil gewoon een leuk cadeautje geven, iets waar je blij van wordt. We zijn nu op zoek naar een manier om ons product met een positieve klank in de markt te zetten. Je wilt niet het alternatief voor iets zijn. Daarom vind ik dat we het anders moeten verwoorden.”

Lees ook: Quinn (22) beleeft fleurig ondernemerssucces met verkoop van bloemen langs de deur

Lees verder onder de advertentie