Nieuws Actueel

Dit zijn de boekentips van multimiljardair Bill Gates

Hij is niet alleen topondernemer, maar ook fervent boekenlezer. En de crème de la crème uit de literatuur deelt hij graag met ons. Ook dit jaar bracht hij zijn jaarlijkse lijstje boekentips weer uit, zodat jij je niet hoeft te vervelen tijdens mooie zomerdagen op het strand. Om welke boeken het gaat? Wij zetten ze op een rijtje.

Anna Neeltje de Boer | Foto: ANP 25 mei 2018

Bill Gates boekenlijst Microsoft

Leonardo da Vinci, door Walter Isaacson

Gates noemt Da Vinci één van de meest fascinerende mensen ooit. Walter Isaacson, onder andere CEO van het Aspen Institute, schreef eerder al de biografieën van Einstein, Benjamin Franklin en Steve Jobs. Ook deze biografie – waarin hij vertelt hoe Da Vinci’s kunst is verweven met de wetenschap – is volgens Gates meesterlijk.

Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved, door Kate Bowler

Een boek dat in het teken staat van rouw en hoop. Professor Bowler wordt gediagnosticeerd met darmkanker. Ze probeert uit te vinden waarom dit gebeurt. Is het een test? Gates noemt Bowlers memoire hartverscheurend en verrassend grappig.

Lincoln in the Bardo, door George Saunders

Hij dacht alles te weten over Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten. De president die werd geprezen om leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij. Dit boek zette Gates opnieuw aan het denken over het leven van de president. Het boek – waarin de geschiedenis wordt vermengd met fantasierijke elementen – is volgens hem fascinerend, dubbelzinnig en maakt dat je er naderhand met iemand over wil discussieren.

Origin Story: A Big History of Everything, door David Christian

Dit werk vertelt het verhaal van de wereld - van de big bang naar het zonnestelsel tot dinosaurussen en maanlandingen – en wat onze rol daarin is. Volgens Gates is het waanzinnig interessant en maakt het je een dankbaarder mens.

Lees ook: De verlanglijst van Bill Gates

Factfulness, door Hans Rosling in samenwerking met Ola Rosling en Anna Rosling Ronnlund

Wat is de gemiddelde levensverwachting in de wereld en hoeveel meisjes maken precies de basisschool uit? Volgens schrijver Hans Rosling geven we al jaren systematisch de verkeerde antwoorden op eenvoudige vragen. Volgens hem is het zelfs zo erg dat als een chimpansees die willekeurige antwoorden kiezen, consequent journalisten, leraren en Nobelprijswinnaars overtreffen. Het is een van de beste boeken die Gates ooit las.