Nieuws Actueel

Boer snakt naar kou

Frank Balkenende (PZC) 14 januari 2016

Boerenkool telen

Overdag één, twee graden boven nul, ’s nachts lichte vorst. Naar dat weerscenario snakken Zeeuwse telers van wintergroenten zoals boerenkool en spruiten. Hun gebeden worden verhoord: als de weerdeskundigen de plank niet misslaan, wordt het dit weekend een stuk kouder.

Het moet echter niet gaan vriezen dat het kraakt, zegt boerenkoolteler Jeroen Manni uit Ouwerkerk. "Niet dat de boerenkool daaronder lijdt, maar het is lastiger plukken als het vriest. Een temperatuur iets boven het vriespunt is voor ons ideaal.” De volkswijsheid dat boerenkool beter smaakt na nachtvorst klopt, zegt Manni. "Dan krijgt de plant meer suikers en smaakt hij lekkerder. Wij telen echter nieuwe rassen die een relatief hoog suikergehalte hebben, dus vorst hebben wij niet per se nodig.”

Spruitenteler Gillis Klompe uit Dreischor verwelkomt het koufront met open armen, tenminste als de voorspelling uitkomt. Tot de kerst was het te warm voor spruiten, waardoor de planten te snel groeiden en slap werden. Gevolg: meer schade bij het oogsten. Klompe moest de spruiten na de oogst koelen om de kwaliteit te behouden. "Dus laat de winter maar komen. Kou heeft meestal ook een positieve invloed op prijzen. Ook voor mijn uien hoop ik nu wat meer te krijgen.”

Vorst heeft een ander voordeel, onderstrepen Klompe en Manni. Mensen gaan weer winterkost, zoals boerenkoolstamppot, eten. Bij de Manni’s stond die dinsdag nog op het menu. "Eén keer per week hoor, anders kun je geen boerenkool meer zien.” Ook de ZLTO juicht vorst toe. Kou is goed voor de bodemstructuur en fungeert als een natuurlijke bestrijder van schimmelinfecties en parasieten.