Nieuws Actueel

Boeren exporteren voor 85 miljard euro

Vorig jaar hebben Nederlandse boeren en tuinders voor een recordbedrag aan groente, fruit, zuivel, vlees en bloemen geëxporteerd. De producten hadden een waarde van 85 miljard euro, 4,4 procent meer dan in 2015, meldt het AD.

Van onze redactie 23 januari 2017

Boer land rapport ing inkomen salaris moeilijk

Het gaat om de grootste stijging sinds 2011, maakte het ministerie van Economische Zaken gisteren bekend. Wereldwijd zijn alleen de Verenigde Staten een grotere exporteur van landbouwproducten. Op de derde plaats staat Duitsland.

Toonaangevende positie

Volgens het ministerie heeft de Nederlandse sector zijn toonaangevende positie op de wereldmarkt verder verstevigd. Ondanks het embargo van Rusland konden via nieuwe markten goede cijfers worden gehaald, aldus een woordvoerder. Hij wijst op de export van uien naar Indonesië en paprika's naar China.

Uitvoer

Van de totale Nederlandse uitvoer bestaat 22 procent uit landbouwproducten, waaronder ook materiaal, kennis en technologie. In 2016 bedroeg de uitvoer van bijvoorbeeld landbouwmachines, meststoffen en speciale klimaatsystemen bijna 9 miljard euro. ,,Made in Holland staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas'', aldus staatssecretaris Martijn van Dam. Hij wijst erop dat Nederland wereldwijd ook steeds groter wordt wat betreft agrarische kennis en technologie.

Visserij

De visserij vormt een uitschieter in het exportlandschap. Volgens de Nederlandse Vissersbond komt de export over 2016 uit op ruim 3,6 miljard euro, 19 procent meer dan in 2015.