Nieuws Actueel
Boeren kampen met regenproblemen
Honderden hectaren landbouwgewassen dreigen verloren te gaan door de extreme regenval van de afgelopen weken. In het zuiden van het land loopt de schade in de miljoenen euro's, meldt het AD.

De overvloedige neerslag van afgelopen weken gaat boerenbedrijven de kop kosten, vreest de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Op de drijfnatte akkers staan veel gewassen nog steeds met hun wortels onder water. Jonge aardappelknolletjes, wortels en asperges kunnen niet tegen dat vocht. "Ze verdrinken en gaan rotten", verklaart directeur Marien Boersma van Agriver, de onderlinge verzekeraar voor weerschade bij boeren. Pas als de akkers weer zijn opgedroogd, wordt volgens hem duidelijk hoe groot de schade is.
OnmachtMaar voor afzonderlijke akkerbouwers en tuinders zal die al snel in de tienduizenden euro's of zelfs tonnen lopen, vreest voorzitter Leon Faassen van de LLTB. "Er zijn vele, vele schrijnende gevallen."
Aardappelteler Johan Geraats uit Baexem moet een kwart van zijn aardappelaanplant als verloren beschouwen. Zijn onmacht frustreert hem. "Bij droogte kun je sproeien. Als de akkers onder water staan, kun je eigenlijk niets.''
De dupeIn Limburg hebben tot nu toe zo'n zeventig boeren schade gemeld, maar het daadwerkelijke aantal ligt volgens de boerenbond hoger. Ook in Brabant zijn de problemen op het platteland groot. Bij de waterschappen in Oost-Brabant zijn inmiddels meer dan honderd schadeclaims ingediend door boeren. Zij verwachten dit jaar niks meer te kunnen oogsten van hun ondergelopen akkers.
Ze verwijten het waterschap niet voor een goede waterafvoer te hebben gezorgd. "Het kan niet zo zijn dat wij de dupe worden van de klimaatveranderingen en de fouten van het waterschap", aldus een van de boeren.
Niet verzekerdHeel kansrijk lijken hun claims niet. Uit jurisprudentie blijkt dat waterschappen doorgaans vrijuit gaan als ze hun onderhoudswerk volgens de regels hebben uitgevoerd.
Behalve uit Limburg en Oost-Brabant zijn bij Agriver ook enkele meldingen van waterschade binnengekomen vanaf de Zuid-Hollandse eilanden. De meeste akkerbouwers en tuinders zijn voor die schade overigens niet verzekerd. De kosten zijn hoog en bovendien hebben ze ook mét verzekering nog altijd een eigen risico van 30 procent.