Nieuws Actueel

Bolland op jacht naar interessante bedrijven

Zijn leiderschap wordt geroemd door Al Gore, hij dineerde met Bond-acteur Roger Moore en krijgt telefoon van Prins Charles. Ex- Marks & Spencers topman Marc Bolland heeft een nieuwe job. Met een dikke portemonnee gaat hij voor Blackstone in Europa op zoek naar interessante bedrijven. Het AD maakte een profiel over de Nederlander die doordrong tot de top van het internationale zakenleven.

Bart van Eldert | Foto: ANP 8 juli 2016

Marc Bolland 1

Bij zijn vertrek als topman van de Britse warenhuisketen Marks & Spencer eerder dit jaar, had hij nog zijn pensionering aangekondigd. Tot opluchting van veel Engelsen. ,,Hij heeft het charisma van een nat weekend in Rotterdam", zeggen ze daar over hem.

VergrootglasElke stap die Bolland zet, ligt in Engeland onder het vergrootglas. Voor Britten is Marks & Spencer belangrijker dan onze HEMA, Heineken en KLM bij elkaar, is de verklaring van Bolland zelf. Hij werkte er zes jaar, om het fundament voor de toekomst te leggen. Zakenanalisten geven hem krediet als de 'Bolland from Holland' die de food aantrekkelijk maakte, en als de leider die belangrijke veranderingen doorvoerde.

Financiële kater Als een wandelende etalagepop droeg hij ook wat hij verkocht, - tot en met zijn onderbroek. En dat met een baan die van deze vrijgezel een multimiljonair maakte. Uiteindelijk deed volgens de Britse pers de dameskleding hem de das om. De lage decemberverkopen vielen vies tegen en dat leidde na de feestdagen tot een financiële kater. Dat de topman de warme winter de schuld gaf, kon niet verhullen dat de concurrentie het beter had gedaan. Het familiebedrijf zelf was milder en zwaaide hem met een mooie bankrekening uit.

ZoektochtMarc Bolland is niet alleen met het grote zakendoen bezig. De beelden van de aardbeving op Haïti in 2010 schokten hem zo, dat hij actief werd voor Unicef. Deze zomer zit de zakenman in Jordanië om vluchtelingen te helpen. In zijn nieuwe baan mag de ex-warenhuisman zelf gaan winkelen. Hij gaat voor Blackstone in Europa op zoek naar interessante bedrijven. Met een bedrijfsportemonnee van 24 miljard dollar.